Fina Glosan – Lapsus

Lapsus betyder ungefär att ‘halka till’, eller ‘snava’ eller ‘slinta’ på latin och på svenska används ordet rent allmänt om ett litet misstag på grund av vårdslöshet eller ett förbiseende. Lapsus finns i olika varianter: Lapsus Linguae (uttalas linguajj – tungan slinter) och syftar då till en felsägning eller kanske en ”Freudiansk felsägning”, Lapsus Calami (pennan slinter) är då samma sak som att råka skriva fel, Lapsus Memoriae  (uttalas memoriajj – Minnet sviker), ja ‘hjärnsläpp’ alltså på hederlig svenska. Gråsossar (alla som väljer att se livet som en grå sörja av vardag) använder ord som misstag, snedsteg eller (hu, så rysansvärt!) misslyckande men det gör inte vi Fin-Svenskar! Vi är lite finare. Vi är lite bättre. Vi har lite roligare!

Exempel: ”Kocken hade uppenbarligen haft socker istället för salt i ärtsoppan men alla gästerna var artiga och ingen av dem kommenterade denna lapsus.”

Exempel: ”Men jösses så kul att se dig igen efter alla dessa år men förlåt min lapsus memoriae, jag har helt glömt ditt namn!”

Annonser