Maktens rekvisita – familjeorden

image2

Det krävs en viss (dyrbar) rekvisita för att iscensätta makt och kunglig kitsch. Slott, dyra bilar, dyrbara juveler och liknande är scenografi och rekvisita som tydligt markerar ägarens status i förhållande till dem som saknar dessa lyxartiklar. Det romantiska skimmer som omgärdar kungligheter flödar nog inte ur en speciell metafysisk värdighet utan är snarare produkten av det överflöd av guld och diamanter som bryter ljuset på ett fördelaktigt sätt runt den furstliga personen. Smycken och krusiduller är inte bara obligatoriska ornament för Prinsens kropp, dessa kan också ges till andra för att markera att de har en särskild relation till, eller särskilt uppskattas av,Prinsen.

Bilden ovan är en tjuvtitt in i juvelerarens design-studio. Juveleraren, i samråd med H.S.H. Prins Freï, designar en så kallad familjeorden avsedd att förlänas till den Furstliga familjens kvinnliga medlemmar. Broschen kommer att vara i vitt guld och besätts med briljanter för att inrama ett miniatyrporträtt av Prinsen.

En Familjeorden är att betrakta mer som en personlig minnesgåva snarare än en officiell dekoration även om den kan bäras i officiella sammanhang. De nationer, vars monarker förlänar familjeordnar, innefattar: Danmark, Lorenzburg, Norge,  Storbritannien, Sverige och Tonga.

Annonser