Fina Glosan – Dragnagel

Håhå Lusselelle på er i förskott go’ männschor! Nu är det snart Jul men däremellan kommer Lucia och då är det en kär svensk tradition att ta sig en liten jäkel för att jaga kylan ur benen. Dagens Fina Glosa betyder kort och gott ‘sup’ fast på rolig Svenska istället för det Gråsosse-mål vi talar till vardags. Nagel är ett gammalt ord för spik, och dragnagel är alltså en metafor för att dricka något starkt och rivigt. Spiken finns också med i ord som dragspik och nubbe.

Att ta sig en sup är nog inte farligt men man bör alltid vara måttlig med spriten. Kanske detta gäller särskilt i vintertid då ju alkoholen skänker blott illusionen av värme i kropp och sinne. Nyktert är oftast bäst. Men ska du ändå ta dig en dragnagel så gör det med stil och i kantslipade glas! De som väljer bort att smaka starkt ska inte vara ledsna, jag tycker gott man kan använda ordet även i andra sammanhang:

Exempel: ”Fy usch så gräsligt du hostar! Jag hämtade ut penicillinet åt dig så här får du en liten dragnagel för att häva influensan.”

Exempel: ”Givakt då systrar, nu tar vi oss en dragnagel innan vi går ut och hugger ved!”

Eller varför inte använda ordet om en kopp starkt kaffe, typ espresso? Nog kan det kännas som att matstrupen nagelfars ordentligt om man sveper en dubbel på fastande mage!

btn_donateCC_LG

Annonser