Visdomsord – Natur och konst, material och bearbetning

År 1647 utkom boken ”Handbok i Levnadskonst” (El Oráculo manual y Arte de prudencia). Här kommer ännu ett av bokens trehundra visdomsord:

N° 12 – Natur och konst, material och bearbetning

”Skönhet uppnås inte utan hjälp”, det naturliga går över i barbari om det inte förbättras av konsten. Natur och Kultur går hand i hand: Det ena är givet och det måste bearbetas av det andra. Den sten som naturen skapar måste poleras med rätt verktyg för att dess lyster ska träda fram. På samma sätt bör vi människor arbeta med det material av förstånd, gåvor och talanger som vi fått. Vi måste sträva efter att polera oss själva till fullkomning.

Prinsesspartiets kommentar till detta: I en tid då yta och image är viktig så är det lätt att ta till ”enkla knep” som att bara försköna sitt yttre eller arbeta hårt för att få status, bekvämlighet och liknande. Ytan är bara halva sanningen. Det finns ett djup under ytan och det är detta djup som är själva fundamentet som ytan vilar på. Den mänskliga naturen är häftig och vacker på många sätt men det skadar inte att ägna även dess djup lite omsorg. Att öva sig i tålmodighet, generositet och glädje skänker också ett skimmer av skönhet till människan.

Annonser