Tjata för i helvete inte om Välfärden!

Välfärden hit, välfärden dit, välfärden upp, välfärden ner…  …ja, dessvärre mestadels ner!

Så låter det när det alltmer abstrakta begreppet ”välfärden” blir förknippat med ekonomi och tillväxt. Vi bor i ett härligt och förhållandevis fritt land. Sverige är inte precis fritt från korruption men våra främsta makthavare har i alla fall vett att gömma sina värsta  indiskretioner så att Svenskarna kan fortsätta som vanligt med jobb och magsår och tidig död i ”välfärdssjukdomar”. Det är allt vi begär. Det är väl inte för mycket? Välfärden, i vår torftiga föreställningsvärld, har likhetstecken med Status Quo. Därför ska jag nu bli lite kontroversiell och föreslå att vi Svenskar, ja kanske främst de som sitter vid rodret, ska lyfta blicken lite och våga sträcka sig efter någonting mer. Det kommer bli roligare för alla, jag lovar!

Tänk om vi kunde kasta ut det där urvattnade och unkna ordet ”välfärd”? I det fräscha tomrummet efter detta kraftigt politiserade ord kan vi fylla på med någonting som faktiskt är gott och närande för oss sen-moderna människor. Låt oss istället prata om välmående. Äh, jag skriver det med fetstil: Välmående. Äh förresten, jag skriver det med fetstil och versaler: VÄLMÅENDE.

Välmående

Låt oss våga oss på ett paradigmskifte. Det vill säga, låt oss våga byta spår och byta språk när vi pratar om hur vi ska använda offentliga medel. När vi använder ordet ”välfärd” som ett abstrakt begrepp tappar vi lätt fokus på det som vi egentligen vill åstadkomma. Främmande idéer om välfärd som ett ekonomiskt projekt för att skapa det abstrakta tillståndet ”tillväxt” resulterar (kan vi konstatera med eftertankens kranka blekhet) i rent galna spekulationer med offentliga medel. Mina, dina och allas resurser används för att reparera skadorna efter privata aktörers omättliga jakt på profit. Statligt subventionerad Privat skolverksamhet går under när samvetslösa människor, kallt och utan att behöva ta ansvar, dömer en generation Svenskar till bristfällig utbildning. Några få kammar hem storkovan. Resten får betala. Detta medför knappast välmående för de unga människor som ska ta över facklan och bygga en framtid där alla får vara med.

När vi byter spår, och språk, och börjar prata om välmående istället så är det ju ganska uppenbart att vi inte mår bra av det sanslösa upphöjandet av arbetslinjen och tillväxten. Finansminister Anders Borg säger i sin skrift ”Generell Välfärdspolitik – bara magiska ord” (1992):

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Jag föreslår istället att vi sparkar ner den heliga Graalen från dess piedestal: löftet om en välfärd som drivs av att alla medborgare arbetar heltid eller övertid för att få lite mer pengar i fickan måste avslöjas för den bluff den är. Jag föreslår istället att vi lägger krutet på att hitta modeller där vi kan göra oss av med de ”ekonomiska tomma kalorier” som inte bidrar till välmående. De folkvalda måste sluta beskydda dem som vampyriserar det allmännas resurser. Istället ska vi använda gemensamma tillgångar för att skapa, inte välfärd med dess bråddjupa återvändsgränder, men verkligt och bestående välmående. Detta kommer, för att låna Anders Borgs ord:

vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna.

Så sluta nu för i helvete att tjata om välfärden och börja verka för välmående!
Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s