Sveriges nattsvarta hjärta

darkmatter copy

Nu är det högsommar i landet och svenskarna lapar sol som galningar för att bygga upp en buffert inför den vinter som kommer tillbaka om bara några månader. För egen del är det inte bara ljuset men även dofterna som tjusar sinnena. Vad går väl upp emot doften av en mogen jordgubbe? Eller regnvåta lövträd? Cypresser i solsken? Rosenrabatter i blom? Ja, det är högsommar i landet och vi svenskar passar på att insupa så mycket liv som vi bara kan inför den kommande dvalan.

Samtidigt som många av oss njuter av frivoliteter och partaj så sänker sig mörkret över somliga andra. För bara några dagar sedan rapporterade media om ett tragiskt fall där en familjefar, ja vi kan kalla honom Johan, tog livet av sig efter kontakt med Försäkringskassan. Två bilolyckor och auto-immuna sjukdomar gjorde att arbetsförmågan var i princip noll. Trots detta fick Johan höra att ”du kan glömma ersättning. Man kan arbeta fast man har ont men du vill väl inte?”. En sådan inställning är en spark i magen på den som redan är på botten. Dagen efter samtalet med försäkringskassan hittades Johan död. Han hade tagit sitt liv med tabletter. Två barn har blivit av med sin pappa. Någon har förlorat sin man. En son och vän, kanske även brorsa, är död helt i onödan…

Ett brittiskt företag har utvecklat ett material som är så svart att det ser ut som ett hål! Materialet, som kallas Vantablack, är så svart att det absorberar nästan allt ljus och den som betraktar en yta belagd med färgen blir inte riktigt klok på vad det är hen betraktar. Alla former och konturer försvinner och ett svart hål är allt som tycks återstå:

14o=svart1

Jag tänker att det här nya nano-materialet mycket elegant illustrerar det sociala klimatet i dagens Sverige. För den som glider av sin stol och hamnar utanför sammanhangen finns ingen ljusning. Alla former och konturer, all ljus och all färg försvinner och det blir svårt att riktigt begripa vad det är man ser när man betraktar sitt eget liv. Det som var meningsfullt och förståeligt tidigare ersätts nu av ett töcken som är omöjligt att orientera sig i. Moder Sveas hjärta fördunklas av Alliansens politik för det är inte Försäkringskassan som tagit livet av Johan och otaliga andra, det är den bakomliggande människosynen som håller i silkessnöret till bilan. om bara några månader är det val. Jag hoppas att svenskarna är trötta på den nattsvarta politik som kidnappat Moder Svea. Det är dags för rött blod att pumpa i landets ådror. Låt Sveas hjärta slå för solidaritet och medmänsklighet än en gång!

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s