Ondskan och Grobianerna

article-2440035-13A81E6C000005DC-872_634x443

Rasism och konservatism kopplas ihop med lägre intelligens i en ny studie som gjorts vid Brock University i Ontario.

Studien menar att människor av *ähum* något lägre begåvningsgrad, i större utsträckning än andra, lockas av fascism och en konservativ världsbild. I en verklighet som är komplex och föränderlig anammar enklare sinnen gärna ideologier som målar världen och medmänniskan i svart eller vitt. Studien kommer till slutsatsen att en politik som framhåller ”ordning och reda” och ”var sak (person) på sin plats” gör det lättare för människor som presterar sämre på kognitiva tester att orientera sig i det sociala landskapet. Allt som är nytt, annorlunda, främmande eller ”konstigt” utmanar tanke och reflektionsförmåga att möta situationen på ett adekvat sätt. De som saknar bra verktyg för det väljer istället att hysa fördomar som homofobi, sexism och främlingsfientlighet.

Man ska inte förringa människor. Det är bäst att inte hälla olja på hatets lågor. Studien från Brock University låter mig vara aningen mer förlåtande mot rasisterna och våldsverkarna. Nej förresten, inte förlåtande, men möjligen förstående… En människa kan inte lastas för att hen är lite för korkad för att hantera vår multi-texturerade samtid. Däremot kan vi inte, och ska vi inte, acceptera att idiotin och våldet flyttar in i våra kvarter. De främlingsfientliga vill slå ett slag för ”det Svenska” men privatimporterar samtidigt en osvensk högerextremism från kontinenten. Det är dags att vi stänger våra gränser… …för hatet och de dumheter som kommer i dess kölvatten.

Konstnärer, kulturarbetare och intellektuella beskylls ofta för att vara mer vänstervridna än andra. Detta är kanske inte konstigt om man betänker att våra yrken består av att tänka-djupa-tankar. Vi skolar vår perception och förfinar sinnesapparaten genom estetiska och filosofiska övningar. Vi kastar, så att säga, ut tankens nät över djupa vatten och undersöker sedan nogsamt det som vi håvar in över relingen. Jag hörde någon säga att kulturarbetare har en större benägenhet att vara socialister eftersom vi kontemplerar ”det mänskliga” i våra yrken. Konst och kunskap öppnar människors ögon, tvingar dem att se från andra vinklar, tvingar dem att se medmänniskan och omvärlden på ett sätt som de inte visste var möjligt. Konsten är ett Alexipharmakon – ett universalmedel mot dumheten. Hos dem som regelbundet ägnar sig åt kultur börjar hjärnan koppla ihop ett och ett. Sedan två och två. Sedan individen med kollektivet. Sedan kollektivets plats i omvärlden. Sedan faller pusselbitarna på plats: människor behöver varandra och jorden. Vi har i stort sett samma behov och önskningar oavsett hemland eller religion eller politik. Min slutsats är därför att människor behöver kultur och kunskap så att de kan befria sig från unkna högerideologier för alltid. Kära troll kliv in i ljuset, även du kan bli en människa…

Nu spolar Europa ut en brunsvart diarré av fascism och nazism ur tidigare dolda håligheter. Det är inte de smartaste av oss som drar på sig stövlarna och marscherar i takt och det är inte de smartaste av oss som hejar på när grannar förvandlas till fiender över en natt. I år är det val och då har vi chansen att göra någonting verkligt viktigt. Vi har chansen att tända en fyrbåk som signalerar att vårt land vägrar att gå in i mörkret tillsammans med övriga Europa. Genom att köra ut rasisterna ur riksdagen kan vi vara banérförare för förnuftets och medmänsklighetens polstjärna. Jag hoppas att Sverige går till val, inte för att lämna dörren på glänt för mörkret, utan för att tända ljuset och skingra skuggorna.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

5 reaktioner på ”Ondskan och Grobianerna

  1. men omg vilken prettotext! du blajar på om ingenting, men saknar ändå all uppfattning om hur multikulturen kom till och dess mål. målet närmar sig med stormsteg, och kanske kommer även du en dag förstå hur snett du var ute. tills dess, trevlig resa :o)

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s