Pojkar i kjol.. …antisexism eller homo-konspiration?

homo1

Fransoserna är lite roligare och lite skarpare än oss skandinaver. Blir de förbannade så barrikaderar de hela stadsdelar, kastar tomater eller skäller tills folk lyssnar och de verkar inte särskilt ängsliga för lite mothugg.

Nu pågår en kampanj i Nantes, på initiativ av några skolungdomar, där pojkar uppmanas att bära kjol till skolan som ett sätt att belysa existensen av sexism och diskriminering gentemot kvinnor. A.L.L   H.E.L.L   B.R.O.K.E   L.O.O.S.E…

200 demonstranter från kristen höger dyker upp och menar att det är en ”homosexuell konspiration” från statligt håll för att introducera genus-studier i skolplanen. Frigide Barjot (pseudonym för Virginie Tellenne) förre ordföranden för anti-gayäktenskaps-organisationen, Manif Pour Tous, undrar om inte flickor nu ska skaffa skägg också?! (En referens till Conchita Wurst?) Andra förespråkare för ‘familjevärden’ oroar sig över att man vill förneka skillnaderna mellan könen. Ludovine de La Rochère, rörelsens nuvarande ledare säger Det är inte en trivial händelse. Det är en form av crossdressing och förnekar därmet pojkarnas rätt till sin sexuella identitet. Det är respektlöst mot manlighet och kvinnlighet”.

homo2

Min reflektion är att den här konservativa upprördheten känns väldigt unken och medeltida. Vi har grupper i samhället som vill ha en köns-aparteid och med en vidare agenda att skapa avstånd mellan människor. Högerkrafter tjänar på att människor av olika etnicitet hålls isär och värderas olika. Konservativa krafter vinner på att män och kvinnor tiger och reflexmässigt underordnar sig en urgammal könsmaktsordning där alla rullar över och blottar strupen för alfahanen/monarken/prästen/pappa/chefen/patron. Konservativa krafter har ett enda mål: att konservera det som var – status quo. Varje person ska veta sin plats i hierarkin och inte sträva efter någonting annat. På så sätt stannar pengar och bildning hos de som redan har gott om detta och övriga människor säljer (till underpris) sitt arbete till kapitalägarna.

Att pojkar bär kjol till skolan verkar harmlöst för de flesta av oss här i Sverige. Man ska dock inte underskatta kraften i de små tingen. En ärta kan skinnflå en prinsessa genom lager av ejderdunsbolster och en liten kjol som avslöjar ett par håriga pojk-spiror kanske kan förmå unkna homofoba och sexistiska  strukturer att vackla?

Jag hoppas på det.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

 

 

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s