Demokratin skadas när vi skrämmer varandra till tystnad

Det är valtider och igår damp Sverigedemokraternas valpropaganda ner i brevlådan här i Majorna i Göteborg. Med ”brevet” kom ett skyddande hölje som det stod ”samhällsinformation” på, antagligen för att förläna SD’s politik ett skimmer av trovärdighet. Än mer  obehagligt var det att embalaget fläckats ner av någonting rött som var misstänkt likt blod. Well, SD’s trovärdighet känns ju lite sådär efter att deras kampanj mot tiggeri nu tapetseras upp i Stockholms Tunnelbana… …det känns liksom lagom fräscht att slå på den som ligger ner och det är inte konstigt att de får på skallen för dumheterna.

Jimmie Åkesson dyker upp med sin vattenkammade frisyr lite varstans i Sverige för att hålla tal men det ”går inte bra nu” för honom. I Karlstad kastade man ägg och buade ut Sverigedemokraterna. I Göteborg uppmanade Ung Vänster till att sabotera Åkessons framträdande. På samtliga platser där Åkessons tal tvingas kortas ner, eller rentav uteblir, till följd av bråkigheterna jublar massorna och firar att demokratin har segrat…

…Men, hang on a minute!?
Det finns ett välkänt citat som Voltaire aldrig yttrade: ”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”. Jag tänker inte heller yttra något så befängt men det finns faktiskt en poäng där. Ett samhälle där någon, ja vem det än må vara, kan skrämmas till tystnad har slagit in på en farlig väg. Den här gången hindras mörkerkrafterna att göra sin röst hörd. Intentionen är den bästa och den bakomliggande filosofin är att vi ska visa tydligt var vi står i förhållande till den Tsunami av högerkräks som väller in över Europa. Även jag höjer min knutna näve och skanderar ”Bort med hatet”. Men, och detta är viktigt, jag kan inte och får inte sänka mig till samma nivå som mörkerkrafterna. I samma sekund som vi gör som dom så har dom vunnit. Det har hela tiden varit deras mål att slå till, hårt och snabbt, mot demokratin och det sociala kontrakt som upprätthåller den. Vi får inte göra deras jobb åt dom genom att anamma deras metoder!

Vi lever i ett land som på pappret fortfarande är en demokrati. Har man en böjelse för konspirationsteorier så kan man säkerligen komma med både en och två invändningar om hur demokratiskt vårt fina Sverige egentligen är. Who knows… ..Vad vi vet är dock detta: Demokratin och yttrandefriheten måste skyddas. Att straffa ut och skrämma dom som yttrar sina åsikter måste ta slut. Annars har mörkret vunnit.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

7 reaktioner på ”Demokratin skadas när vi skrämmer varandra till tystnad

 1. Lite vid sidan om – a propå det kända citatet som tillskrivs Voltaire, trots att han kanske inte uttryckligen formulerat:
  ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”

  Monsieur l’abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire. (Småfranska: déteste = avskyr, écrivez = skriver, donnerai ma vie = ge mitt liv, continuer = fortsätta)

  Voltaire i ett brev till le Riche, 6 februari 1770
  Men enligt franska Wikipedia så finns varken citatet eller själva idén i det aktuella brevet.

  Formuleringen gjordes 1906 i en biografi av Evelyn Beatrice Hall under pseudonymen S. G. Tallentyre. Hon påstod inte att Voltaire stod bakom just de orden, vilket han alltså heller inte gjorde, utan avsikten var att sammanfatta hans ståndpunkt. Citatet är följdaktligen inte orimligt, tvärtom.
  (klippt från sidan Faktoider på nätet – av mig Viveka)

 2. Att sälja sin röst förekommer redan inom EU. Jag läste för ett par år sedan att främst fattiga romer i Bulgarien sålde sin röst. Typ hela byar hade röstat på samma parti utan att egentlige ha någon som helst koppling till partiet.

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s