Hej Sonja!

Hej Sonja!

Ja det är en bra och klatchig inledning men det är också namnet på en blogg i Nöjesguiden. Just den här bloggen är megafon för en Sonja som:

kommer från kallkällorna i Lapplands Latikberg men för tio år sen lämnade hon Västerbotten och drog till västkusten. Detta gjordes utan någon större eftertanke och så har de allra flesta av Sonjas livsavgörande beslut sett ut.”

Sonja fortsätter traditionen att handla utan större eftertanke och detta demonstrerar hon i senaste inlägget: en kommentar till Conchita Wurst som segrare i den älskade, hatade och ofta utskällda Eurovisions Shlagerfestivalen. På bloggen snurrar Sonja runt och poängterar att Conchita är ett ”fantasifoster”, en roll, en karaktär och inte en RIKTIG människa. Sonja virvlar in i spekulationer om huruvida Tom Neuwirth, mannen som personifierar Conchita, är homosexell eller inte (som om det spelar någon roll… …pardon the pun). Sonja är dock mycket up front med, och det ska hon ha cred för, att hon fattar nada om vad som försiggår. Blandningen av personliga pronomen (hon, han, hen) verkar förvirrande: Jamen ÄR det en hon eller han?!?! (som om det spelar någon roll… …etc).

Sonja har inte gjort sin research. Kutym säger att man pratar om en person in drag som det kön hen för tillfället representerar. Ja, jag antar på samma sätt som man säger Kungen till kungen när han är i tjänst men kallar honom Tjabo (det privata smeknamn som används bland gamla vänner) när man ses på en grogg i ett mer intimt sammanhang. Det är dubbelt viktigt att personer som Sonja, som ges utrymme och resurser att synas och höras, gör läxan så att de inte bidrar till förvirring och utanförskap för de människor de talar om. Ska man uttala sig om människor som befinner sig i utsatta positioner så bör man definitivt inte snacka utan ” någon större eftertanke”. Då stjälper man mer än man hjälper.

Till syvende och sist antar jag att Conchita bäst av allt (om det ens är önskvärt) kan klassificeras som ”queer” – udda. Spelar det nån roll om rollen tvättas av innan sänggåendet? Är det viktigt att spekulera i Tom Neuwirths sexualitet? Ska vi verkligen ställa transpersoner mot transor? Nej självklart inte och om Sonja inte hade ropat hej (höhöhö) innan hon gått över bäcken så hade hon insett samma sak. Mellis-segern som Conchita kammade hem är viktig just eftersom hon går utanför kategorierna. Vad gör väl det om hon är en han eller om han är bög eller om hen vill korrigera sin kropp på nya och spännande sätt? Det viktiga är väl att en människa kan resa sig, trots motgångar och hot och jävelskap, och ta plats i tv på bästa sändningstid. Det är inte bara en seger för Conchita eller Tom, det är också en seger för en modern humanistisk etik som säger att alla ska få vara omhuldade och delaktiga oavsett hur de ser ut.

Till sist några lästips till dig Sonja:
Nu är sommaren i antågande och då förhoppningsvis med många härliga soltimmar. Jag föreslår att du kastar dig i hängmattan och läser ”Genustrubbel” av Judith Butler samt ”Renhet och Fara” av Mary Douglas. Det kanske kan bringa lite ordning i förvirringen?

Hej då Sonja 🙂

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

9 reaktioner på ”Hej Sonja!

  1. Så bra skrivet! Frej von Frääshen, du får en stor och varm karm av mig. Fler kloka människor av din sort och jorden skulle vara så mycket bättre att leva på!

  2. Ping: Beryll | Somatic Magic

  3. Ping: vandel |

  4. Ping: Vattuman | The Movement Grimoire

  5. Ping: Lekare | bossesattva

  6. Ping: Lagerblad | Hermeticon

  7. Ping: Rösti | Tro utan fibrer

  8. Ping: Gobeläng | Zen to the Bones

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s