Sambons Niecer och Creme Ninon

IMG_0984

Söndag är solens dag och vi har inte behövt bli besvikna idag! Vi hasade upp runt tiotiden och gottade oss i ljuset från vårsolen som kikade in lite blygt genom fönstret. Jag ska skriva på min uppsats och Andreas får besök av sina brorsdöttrar som kommer förbi för en musiklektion. De är häftiga unga donnor som flyttat till Stockholm för att satsa på musiken och jag gillar soundet: lågmält, elegiskt, varmt och elegant. Perfekt musik för en söndag.

Medan ungdomarna (sambon räknas dit, han blir så sprallig när han får prata musik) arbetar vid pianot passar jag på att baka baguetter och koka ihop en lättare lunch. Idag blir det Crème Ninon, en härlig soppa gjord av gröna ärter och vitt vin. Här kommer ett improviserat recept:

4 gula lökar
5-6 mindre potatisar
1/2 fänkål
Generöst med Olivolja med citronsmak
1 matsked Smör
750g frysta gröna ärter
1 & 1/2 glas vitt vin
4-5 lagerblad
3 buljongtärningar
1 dl havregrädde (eller vanlig)
Svartpepper och Vitpeppar

(vispad grädde, Champagne, vegetarisk ”caviart”)

Skär lök, potatis och fänkål i bitar (inte för smått, då allt ändå ska mixas) och bryn under omröring i olivolja och smör. Om det bränner lätt så kan du hälla i lite vatten i botten i grytan. Lägg i lagerbladen och låt dem vara med i ”svettningen” i bryningen.

Häll på vatten så det står över grönsakerna och låt puttra under lock till dess potatisarna är lite mjuka. Häll då i ärterna och mer vatten + havregrädde. Låt koka i några minuter.

Fiska upp lagerbladen och mixa soppan med en stavmixer till dess den blir slät. Häll i vinet och lagerbladen och koka upp och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar och extra salt om det behövs.

Är detta en förrätt till en finare middag: servera gärna med en klick vispad grädde och lite vegetarisk kaviar. Häll i en skvätt champagne precis innan och strö över lite hackad dill. Ett gott bröd och ett friskt vitt vin till gör susen.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

En reaktion på ”Sambons Niecer och Creme Ninon

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s