Mörkret sänker sig över Uganda

Uganda-Gay-protest_2821652b

Så skrev slutligen Ugandas president Yoweri Musenevi under den lag som kriminaliserar homosexualitet. Straffet för detta ”förargelseväckande beteende” kan variera mellan 14 år och livstid. Undertecknandet skedde klockan 12 svensk tid i Entebbe, i närheten av huvudstaden Kampala, med internationella medier som vittnen. Detta för att markera Ugandas oberoende inför påtryckningar och provokationer från väst, sade en regeringstalesman. Enligt artiklar i Dagens Nyheter och Aftonbladet har en Ugandisk undersökning påvisat att homosexualitet inte är medfött och därmed någonting man  väljer att utöva och då också straffas för.

Mörkret sänker sig över Uganda och en förfärad omvärld ser på. Uganda låter meddela att man inte är rädd för att förlora eventuella bistånd och att västvärlden inte ska göra någon stor affär av detta då det vore att likställa med social imperialism.

Som bög i ett förhållandevis fritt land kan jag bara känna den största förtvivlan inför den skräck och vånda som nu drabbar mina okända bröder och systrar och medmänniskor i Uganda. Jag känner en stor vrede och den vreden tänder en längtan i mig att göra någonting för att minska dessa okända människors lidande.

Dessvärre motarbetas  försök att hjälpa till även här på hemmaplan då mörka politiska och religiösa krafter vill det onda för andra människor. De friheter, rättigheter och självklarheter som man själv åtnjuter förnekas andra på basis av att de är ”syndiga” eller ”äckliga” eller ”onaturliga” eller ”smittohärdar”. Ja de använde alltså samma samma retorik som i Uganda. Homofoba uttalanden från  ledamöter i Riksdagen såväl som hela partier slår in kilar människor emellan. Skapar avstånd och alienering. På privata bloggar smattrar homofoba budskap ut och glorifierar Ryssland och Uganda för att de inte tillåter ”homo-propaganda”.

Den kristna tidningen Dagen har flera gånger upplåtit sin ledarsida för Elisabeth Sandströms homofoba och okunniga förminskande av hbtq-personer och deras situation. På den kristna bloggen APG29 menar Christer Åberg att bögar är oförmögna att känna kärlek, det är bara rått och djuriskt begär det handlar om. Dessutom menar han att lagarna i Uganda och andra afrikanska länder bara handlar om att stoppa spridningen av HIV. Och därmed bör vi ”bättre förstå bakgrunden till lagarna”

Säg mig, hur ska vi kunna göra motstånd mot mörker och likgiltighet när människor är så ivriga att skada varandra? Jo, genom att informera, fortsätta att samtala och genom att avslöja mörkeraktörerna för vilka de är: självrättfärdiga och känslokalla varelser vars världsbild och människosyn dömer andra till utanförskap, lidande och död.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

9 reaktioner på ”Mörkret sänker sig över Uganda

  1. Ping: Salt | Somatic Magic

  2. Ping: Salt |

  3. Ping: Salt | bossesattva

  4. Ping: Salt | Hermeticon

  5. Ping: Smolk | Zen to the Bones

  6. Jag blir så stolt över att du uppmärksammar situationen i Uganda. Så länge vi inte tillåter oss att blinda för ondskan kan hoppet leva. Hoppet om en bättre och friare värld.

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s