Snart tar medborgarna lagen i egna händer

Angående det uppmärksammade våldtäktsmålet där en kvinna tvingas ha sex med en man mot sin vilja:

Idag uttalar sig Ralf G Larsson, domaren som frikände mannen från anklagelsen om våldtäkt, på SVT-debatts websida. Han menar att han ”förstod redan när han tog sig an detta mål, att det skulle bli ett ramaskri vid en frikännande dom”. Den gode domaren tänker inte ”böja sig för mediernas ramaskri” utan står fast vid det riktiga i domen.

Han fortsätter:

”Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort. Han ska då också frikännas.”

Alltså. Om tanken inte slagit honom att kvinnan inte ville ha sex, så ska han inte ha haft något uppsåt att göra det han gjort? Jo, för det är just det som det innebär att våldta någon. Vi lever dessvärre inte i en värld där människor avstår från att våldta någon bara för att motparten inte vill bli våldtagen. Det är väl liksom just själva våldet och det tvingande elementet som är definitionen på att en våldtäkt har begåtts? Argumentationen är luddig och väldigt, väldigt märklig. Ja gott folk, märkligare blir det:

”Han [har] inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort (begå våldtäkt). Han ska då också frikännas. Det är så en rättsstat fungerar och det är så en rättsstat ska fungera om jag ska vara en del av rättsväsendet.”

I Sverige kan man dömas fast man inte vet att man gjort någonting olagligt. Det finns ingen ursäkt som heter: ”oj,oj sorry, jag visste inte”. Nej, Lagen är lagen. Mannen ifråga har utsatt kvinnan för våld av det grövsta och mest kränkande slag och hävdar att han trott att hon var med på noterna. Bör man inte vara särskilt noga, om man tänker ägna sig åt grovt och kränkande sex, med att verkligen VERKLIGEN vinnlägga sig om att alla parter är med på leken?

I Sverige kan man dömas för vårdslöshet i trafiken eller vållande av annans död. Det finns inget motiv men slarv och dåligt omdöme gör att man åsamkar andra lidande eller död. Då kan man ändå bedömas vara skyldig.  Är det skillnad i det här fallet? Varför?

Ralf G Larsson spelar avslutningsvis på folks känslor. Försöker vinna sympati för sin sak: ”Nästa gång handlar det om din son eller din bror som sitter i domstolen, och då vill du säkert att domaren inte ska falla undan för det massmediala trycket.” Jo, Ralf G Larsson. Om det är en brottsling som sitter där så måste hen dömas oavsett om det är någons bror, son, syster eller dotter. Det är det som lagen är till för. Att göra det som vi själva inte kan eller får göra.

I en rättstat finns det ett implicit kontrakt mellan staten och medborgarna. Medborgarna erkänner statens suveränitet och underordnar sig lagar för sitt eget och det allmännas bästa. En stat vars lagar ballar ur eller perverteras eller börjar bli svajiga sviker sina medborgare och då börjar kontraktet dem emellan att luckras upp. Det blir anarki.

Lagen ska tjäna och ska skydda folket. På senare tid har vi sett uppmärksammade domar där det är stor skillnad mellan experternas och folkets åsikter. Ja, så kommer det alltid att vara, det är därför vi har experter. MEN när lagen börjar förvandlas till ett monster och när bristerna blir allt för uppenbara, ja, då brister förtroendet. Lagen är bara legitim precis så länge och så långt som medborgarna är beredda att följa den. När lagen kränker och kränger då är risken mycket stor att folket tar avstånd och slutar erkänna dess legitimitet. Då tar folket saken i egna händer.

Ralf G Larsson skrävlar om att han minsann inte tänker vika sig för mediernas ramaskri. Prinsesspartiet föreslår att han ödmjukt rannsakar sig själv och gör det rätta istället. För medborgarnas skull och för den lag han lovat att upprätthålla.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s