den svenska skolan är ett fuskbygge

Regeringen är på väg utför och alla väntar andäktigt på det förlösande ”plumset” som följer efter fallet över kanten. Nej, Alliansen kommer nog inte att vinna valet 2014…

Under Alliansens styre har vi bevittnat många märkliga experiment från ledningens sida. Vården, skolan och omsorgen har tvingats operera (ja, bokstavligen i många fall) utifrån en marknadens logik. Visionen är att vården och skolan ska vara självförsörjande så att politikerna kan lägga krutet och kulorna på… …ja, vad återstår egentligen då av gemensamma intressen? Militären?

Ungar är inte korkade. De vet när någon försöker dra en rövare och det är precis vad rövarna i regeringen gjort. Under Reinfeldts/ Björklunds överinseende har skolan reducerats till ett maskineri som ska forma framtida medarbetare. Alla värden förutom anställningsbarheten skärs bort och ogiltigförklaras. Det är tuffa tider och då måste vi överge drömmar och visioner och all längtan efter ett gott och lyckligt liv i jakten efter nutidens heliga graal: heltidstjänsten.

Ungar är inte korkade. De känner på sig när någon drar en rövare. Efter senaste tidens lågvattenmärke för det svenska skolväsendet, försöker regeringen att lappa ihop skutan igen. Både Socialdemokraterna och Alliansen har talat om obligatorisk sommarskola och kanske rentav ett extra skolår för de elever som ”inte når målen”. Jag är skeptisk. Om skolan inte får vara fristaden där ungdomar  ges verktyg att bli goda och häftiga individer så kommer knappast ett extra år på anstalten att hjälpa. Tvärtom vågar jag påstå, eftersom ungarna känner av järnnäven genom silkesvanten: skolans uppgift och raison d’etre är att skapa lydiga arbetsredskap eller, för att använda en annan benämning, ”arbetsmyror”. Om denna framtid är det bästa som den svenska skolan kan erbjuda sina skyddslingar så är det ett rent mirakel att ungdomar ens stannar kvar tiden ut. Ungar är inte korkade, de vet när man lurar dem.

Människor är inte korkade. Kunskap är en explosiv kraft som spränger gränserna för vilka tankar som är möjliga att tänka. Kunskap spränger fotbojor och vidskepelse och träldom. Denna sanning är alla maktsystem medvetna om, oavsett om det handlar om andliga eller världsliga makter. Människor som har kunskap förstår sig själva och sitt sammanhang. De håller inte käften. De nöjer sig inte med en tillvaro som arbetsmyra. Kunskap är emancipatorisk, den frigör människor och förbättrar deras omständigheter och därför är Alliansens projekt dömt att gå under: En skola som bara ger de  grundläggande verktyg som människor behöver för att klara av ett jobb kommer aldrig att inspirera elever och studenter till närvaro och nyfikenhet. Ungarna blir apatiska. En skola som ger människor verktygen att förstå fostrar till en vilja att förbättra sin egen, och andras, tillvaro. Resultatet: människor som sträcker sig efter ett sant liv och självförverkligande istället för att nöja sig med ännu en platt-tv.

Svenska skolan är ett fuskbygge. Ett hus som byggs på lergrund råkar på glid över kanten: ”plums”. En skola som byggs på fel förståelse av vad kunskap är, och ska verka för, kommer rasa förr eller senare. Det finns inga genvägar till det goda samhället och den goda samvaron. Vissa saker måste få kosta ordentligt för att ge resultat. Det är dags att landets högsta politiker slutar fjanta runt och istället lägger första stenen till en ny, och hälsosam, grund för skolan att vila på. Prinsesspartiet föreslår att den hörnstenen får vara kunskap förstådd som emancipatorisk kraft.
Make it so!

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s