Att förvägra en annan människa livet

Idag skiner solen och jag lyckas nästan övertala mig själv om att det är tidig vår snarare än tidig vinter som tittar in genom fönstret. Ögonen törstar efter ljus. Huden törstar efter värme. Julen är i antågande, kanske med löfte om att stilla törsten för både öga och hud? I alla fall för oss som har tak över huvudet, mat för dagen och mänsklig närhet från familj och vänner som bryr sig.

Att bry sig om andra människor är någonting som vi har allt mindre tid med i den samtida livsstilen. Vi är ett modernt jägar- och samlarsamhälle – alltid på jakt efter senaste prylen eller manicken. Alltid på språng för att blåsa någon annan så att att vi kan kamma hem spelet. Politiken handlar allt mindre om att bygga en go’ grej tillsammans utan om att trygga dom rikas ägodelar och att lagstadga bort idén om medborgaren till förmån för begreppet ”kund”. Just det sistnämnda invänder Håkan Juholt mot i en motion i riksdagen.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth tillåter, på sin blogg, kommentarer som jämställer muslimer med djur. Samma kommentar menar att en död muslim är en bra muslim. Borzoo Tavakoli kom till Sverige 1988 och skriver i ett öppet brev till Ekeroth:

Det är klart att du är uppväxt här i Sverige. Du fick allt som jag kämpade för och riskerade livet för, alldeles gratis när du föddes i detta land. Genom att förolämpa och hetsa mot invandrare har du fått en plats i riksdagen med en hög lön och en maktposition.

Om jag jämför mig själv med tillgängliga uppgifter om dig, så noterar jag:

• att jag aldrig förekommit i det svenska polisregistret medan du har ett digert register med många anmälningar. Juridikfrontens polisanmälan är bara en.

• att jag aldrig haft någon anmärkning på mina inkomstdeklarationer medan Skatteverket i samband med din deklaration för 2012 håller på att utreda mystiska transaktioner mellan ditt konto och hatsajten Avpixlat.

• att jag aldrig har attackerat människor medan du och dina partikamrater jagade folk med järnrör mitt i Stockholm i juni 2010.

• att jag som kommer från ett land som förtrycker kvinnokönet aldrig har nedvärderat kvinnor, medan du och dina partikamrater, fysiskt attackerade en kvinna och kallade henne ”hora” år 2010.

• att jag aldrig har behövt lämna mina uppdrag medan du lämnade dina politiska uppdrag i SD efter skandalen i november 2012.

• att jag har aldrig har brutit mot svensk lag, trots att jag är emot en del lagar i detta land. Jag använder mig av min yttrandefrihet, och min röst, för att bekämpa de lagar och regler som jag anser vara felaktiga, medan du struntar i Sveriges lagar och tar lagen i egna händer i form av ett järnrör.

• att jag aldrig har hatat någon för hans eller hennes kön, ras, sexualitet, nation, eller religion medan du sprider hot och hat mot flera folkgrupper som bor i detta land. De senaste kommentarerna på din blogg, som riktas mot araber, muslimer och homosexuella, är bara alltför typiska för ditt och dina åsiktsfränders tänkesätt.

• att jag kämpade för demokrati i Iran och satt sex år i fängelse för min sak utan att ångra mina handlingar eller ta tillbaka mina ord, medan de nyheter jag läst om dig i Expo ofta börjar med ord som ”Kent Ekeroth ljuger, ljög, har ljugit…” När du ljuger om det som du har sagt, eller gjort, och när du inte vågar stå för dina ord eller dina handlingar finns det bara ett adjektiv som passar in på dig, nämligen ”feg”. Och din feghet minskar inte av att du väljer att beväpna dig med ett järnrör.

Ett djur är värt livet. Ett djur ska få leva så gott och värdigt som möjligt men ett djur skriver inte öppna brev som pyr av engagemang och nykter analys. Att jämställa invandrare med djur är uppenbarligen orätt och osnyggt. Framför allt innebär det en retorik som vi känner igen från Hitlers tredje rike: Att förvägra vissa folkgrupper status som människa innebär att man utan samvetskval kan spotta och slå, eller rentav döda, andra människor. Kent Ekeroth, som för all del inte författade kommentaren men lät den stå kvar, borde i egenskap av jude ha lärt sig av sitt eget folk och deras historia. Det är beklämmande att han lånar sig till samma hat som medlemmar av hans kultur fick utstå för mindre än hundra år sedan. Minnet är kort och mänsklig ondska är slug. Den hittar alltid sätt att ge sig själv legitimitet. Men nej, hur man än vänder och vrider på saken så är det inte rätt att förvägra andra människor rätten att leva. Det är inte rätt att förvägra folkgrupper hela bredden av känslor, drömmar och intellekt som det innebär att vara människa. Nej, det är inte rätt.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s