Blondinbellas förakt för underklassen

Hon är gift och gravid (och civilstatus är viktigt för hon gillar inte utomäktenskapliga barn), entreprenör och professionell tyckare. Ja gott folk det är dags för ännu en episod av Blondinbella!

Blondinbella skriver idag ett inlägg på sin blogg med överskriften ”Att tänka som en idiot”. Bara rubriken signalerar att det här kommer inte gå snyggt till. Och yes, mina farhågor besannas. En av Blondinbellas läsare skriver en kritisk kommentar och menar att det:

finaste är ju att själv ha klarat sig utan ekonomisk hjälp. Att ha börjat med två tomma händer och arbetat sig upp till statsminister eller entreprenör eller något annat odiskutabelt framgångsrikt, samtidigt som man krattar vägen för sina egna barn genom ekonomisk trygghet och genomtänkt sparande. Hur kommer det se ut när framtidens höjdare berättar om sin bakrund? Kommer det talas om de feta aktieportföljer de hade med sig från barndomen eller kommer de vara glömda då?”

Blondinbella menar i sin kommentar till detta att det var det vidrigaste hon läst på länge. Hennes tolkning av läsarens kommentar är att läsaren är kritisk till att man sparar till sina barn för att barnen ska ”lära sig att klara sig själva”. Nej Blondinbella, ditt förakt för underklassen skiner igenom: En del människor har helt enkelt inte råd att spara barnbidragen på ett separat konto. Alla är inte lika ”lyckade” som du. Din tveksamma framgång har dessutom bestått av att lura väldigt unga människor att konsumera dina onödiga prylar för att sedan skriva en bok om sparande som du uppmanar dem att köpa… Det luktar dubbelmoral Chere Cousine!

Blondinbella har åsikter och tycker att andra tänker som idioter. Ja, det är idiotiskt att födas in i en socialgrupp som har mindre medel, sämre tillgång till bra utbildning, vård och övriga samhället. Skitdumt är det, för att tala klarspråk! Men du vet Blondinbella, somliga har inget val.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

11 reaktioner på ”Blondinbellas förakt för underklassen

 1. ”sämre tillgång till bra utbildning”? Hur tänker du där? Utbildning i Sverige är gratis upp till 19 års ålder. Är man inte nöjd med grundskolan i det område man bor i finns det friskolor överallt som vem som helst kan söka sig till.
  Efter gymnasiet finns det studiebidrag och studielån som alla kan söka. Visst, man behöver förmodligen jobba extra också för att klara sig ekonomiskt, men det gör väl merparten av dom svenska studenterna?!
  Nä, att skylla på att man inte har samma skolmöjligheter som andra är bullshit om du frågar mig. Det handlar bara om att lägga manken till om man vill nå någonstans i livet och inte förvänta sig att man ska få allt serverat hela tiden. Jag är så trött på den inställningen. Så typiskt generation y att tycka att man bara har rättigheter men inga skyldigheter…

  • Men Karin din analys är väldigt ytlig. Jag vill uppmana dig att göra en sociologisk analys av läget och återkomma. Det handlar inte om vad du är trött på eller inte, det handlar om att det finns strukturella orättvisor som vi måste komma tillrätta med.

   • Klart det finns strukturella orättvisor i samhället och att olika människor har olika förutsättningar. Har aldrig hävdat annat. Men att påstå att vi inte har samma tillgång till utbildning är ju att fara med osanning.

    • Nej Karin, det är inte att fara med osanning. Det jag sagt och det jag vidhåller är att vi har tillgång till utbildning men den är inte lika bra för alla. Alltså har vi inte samma tillgång till utbildning på grund av de kvalitativa skillnaderna. Sedan är din analys, återigen, väldigt ytlig:

     Det är ytterst genant att du påstår att en person som har en högre medelklass-bakgrund med stabil uppväxtmiljö och akademiska föräldrar skulle ha jämförbara möjligheter med en person från trasiga familjeförhållanden, med dåliga ekonomiska förutsättningar där den sociala miljön inte uppmuntrar eller värdesätter utbildning.

     Det finns olika typer av arv. Pengar är en typ av arv, man kan ganska tydligt se frukterna och fördelarna av att ha en komfortabel situation. Det skapar en trygghet och möjlighet att bilda sig.

     Det finns också ett ”osynligt arv” det vill säga det som sociologer kallar det kulturella och sociala kapitalet (jag bad dig att göra om din analys baserad research men det gjorde du alltså inte utan du valde istället att använda dig av dina egna åsikter som validering igen). Det kulturella kapitalet och det sociala kapitalet syns inte och ”glöms” bort vid ytligare analyser och det består av att kunna koderna, att kunna språket och att kunna den ”kultur” som öppnar upp dörrar och ger dig möjligheter. Att ha olika förutsättningar som du kallar det, innebär också att vi har olika grad av tillgång. Du vill gärna tycka märker jag, men du vill inte analysera bortom dina egna åsiker och fördomar. Varför vill du inte det?

 2. ”Det är ytterst genant att du påstår att en person som har en högre medelklass-bakgrund med stabil uppväxtmiljö och akademiska föräldrar skulle ha jämförbara möjligheter med en person från trasiga familjeförhållanden, med dåliga ekonomiska förutsättningar där den sociala miljön inte uppmuntrar eller värdesätter utbildning.”

  Det är väl självklart att man har samma möjligheter när det gäller utbildning. Allt handlar om vad du själv vill och vilka mål du sätter upp för ditt liv oavsett vilken bakgrund du har. Vilket trams. Och Blondinbella rockar! Hon har inte fått någonting serverat för sig utan har kämpat och haft en vilja precis som de allra flesta andra som når långt i livet.

  • Elin, jag delar inte din analys. Föredrar du Blondinbella och hennes neo-konservativa världsbild så var så god. Allt handlar inte alls bara om att sätta upp mål och att uppnå dom. Din analys är ytlig, barnslig och omänsklig.

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s