Leksaker kan vara smittade med farlig substans!

Dagen fortskred från kaffekopp till kaffekopp. Mejl skickades och samtal fördes och till slut gick jag hem för dagen. Nu sitter jag med ännu en kaffekopp (konstnärer har utvecklat en viss robust motståndskraft) och läser Mörkermannen Christer Åbergs blogg apg29. Christer rasar över att leksaksföretagen BR och Toys R us inför ”könsneutrala” leksakskataloger. Jag snokar snabbt reda på tre artiklar om saken:
Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Metro och finner att folk är genuint förtvivlade över att dessa magiska leksaker saluförs på ett sätt som inte bara riktar sig till ena könet. Några av kommentarerna:

”Fler surrealistiska nyheter från det ockuperade Sverige. Den mest vansinnigt socialistiska, vaksamma, omhändertagande och helt enkelt paranoida samhälle i världen har nått sin bottenpunkt”, skriver John i Dublin på brittiska Daily Mails webbsajt. Jag kan inte låte bli att tänka att det är John själv som är genusparanoid som verkar genuint rädd att Armageddon är i antågande för att flickor leker med bilar.

”Jag tycker det är så extremt sjukt med pojkar som leker med dockor”, skriver en svensk pappa till två döttrar på sajten. Svenske Pappa är rädd för pojkar som leker med dockor, flickor som leker med bilar verkar han inte han någon större uppfattning om. Kanhända det är vanlig hederlig homofobi som ligger bakom. Charmigt värre…

Christer Åberg, mannen jag läser med skräckblandad förtjusning:
”Nej, låt barn vara barn, och flickor och pojkar vara flickor och pojkar!” Pojkar ska springa och leka uppenbarligen och flickor ska magiskt influeras av sina leksaker till att längta efter drömprinsen vars barn hon ska föda och vars kläder hon ska stryka. Åh ljuvliga fräschör!

Det  sorgligaste är inte att det dröjt ända till år 2013 innan leksaksfabrikanterna (i sin människokärlek och profithunger) insett att man kan bredda marknaden genom att inte rikta sig till barn baserat på kön. Nej, det sorgligaste är väl ändå att vuxna människor är så förbaskat korkade och vidskepliga att de tror att leksaker bär på någon sorts genus-smitta som skulle kunna förvandla deras små gryn till tickande  queer-bomber? Nej, en blir inte bög av att leka med dockor. En blir inte flata av att leka med bilar. Däremot blir en människa genom lek, nyfikenhet, omtanke, kärlek, fantasi, äventyr. Låt ungarna få leka utan att vi riktar vuxenvärldens kritiska och nitiska blick mot deras lek så kommer de växa upp till goa och öppna individer av egen kraft.

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

6 reaktioner på ”Leksaker kan vara smittade med farlig substans!

  1. Jag tror det är precis tvärtom, leksakstillverkarna tjänar på att ha separata leksaker. På så vis förmås många föräldrar köpa dubbla uppsättningar för att bror och syster inte kan ärva varandras saker.

  2. Ping: länk | bossesattva

  3. Ping: länk | The Movement Grimoire

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s