Lundsberg stänger butiken

original

Så föll droppen som fick bägaren att rinna över. En institution som fostrat överklassens ungar i generationer får bomma igen efter att ha fått på pälsen av skolinspektionen. Rätt eller fel?

Självklart rätt!
Att bränna sina kamrater med strykjärn eller utsätta dem för grov psykisk, fysisk eller sexuell misshandel fostrar inte trygga och goda människor. Att tvinga sina kamrater att utföra meningslösa sysslor eller att frysa ut de som inte är ”fina nog” skapar inte ett klimat av arbetsro och värdighet. Att de vuxna blundar för tortyren bidrar  inte till att utveckla tillit och öppenhet. Kort sagt: En skola som inte kan garantera sina elevers välmående har misslyckats. En sådan skola är Lundsberg.

Jag har själv bott på internat i sammanlagt fyra år och min personliga upplevelse var positiv. Vänner och med-elever hade ett klimat av att stötta varandra, man hade alltid möjlighet till sällskap och det var alltid någon som var vaken och sugen på en kopp te och lite midnatts-snack. Alla har inte samma tur.

Nu verkar Lundsberg sitta i skiten. Lite dryga århundradet av traditioner börjar krackelera när äldre tiders människosyn och världsbild krockar med it-erans ungdomar. Ungdomar som hänger med i samhället utanför och som hör debatterna kring kropp, identitet, människovärde. Dagens ungar lägger sig inte så lätt på rygg och blottar strupen och Lundsberg (och övriga liknande institutioner) visar med all önskvärd tydlighet hur dåligt rustade man är att hantera dessa moderna människor.

Skolinspektionen säger ajja bajja. Ungarna ”skriker och gråter” för att skolan stängs med omedelbar verkan (och tacka fan för det, skolan är ju den familj och det hem man känner till) och nu blir det logistiska problem med att hitta nya skolor åt eleverna.

Kanske en av överklassens sista gräddfiler håller på att brinna ner till grunden? Vi som ser på håller tummarna och fläktar på elden med närmsta tillhygge. Dessa stackars ungar förtjänar att få delta i verkligheten och inte på grund av att de är födda med pengar eller titlar utan på grund av den beredvillighet de har för att hugga i och hjälpa till att rädda det som räddas kan. En sådan beredvillighet känner bara den som deltar på liknande villkor och från insidan av kaoset snarare än som privilegierad åskådare.

Integrera överklassen med övriga packet!

Frej von Fähsen zu Lorenzburg


Annonser

2 reaktioner på ”Lundsberg stänger butiken

  1. Ping: Lusse | bossesattva

  2. Ping: Karl | The Movement Grimoire

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s