Idrott till varje pris?

Replik till Johan Esk:

Att VM pågår/ pogrom/ i Ryssland har väl knappast passerat någon obemärkt? Endast den mest ståndaktige eremit kan ha missat att debattens vågor går höga kring det OS som Ryska Sochi har värdskapet för 2014. Idag skriver Johan Esk på sportsidan i DN angående Emma Green Tregaros naglar: ”Modigt – men politiken ska inte ta plats i idrotten.”

Johan Esk demonstrerar att han är vidsynt och förstående. Han håller i sak med Green Tregaro när hon säger att kärlek till andra människor inte kan vara fel. Sedan går han vidare och gör precis det urbota dumma som många andra atleter eller organisationer gör. Han säger att politiken inte hör hemma i idrotten. Jag kan inte låta bli att undra över den formuleringen. Den talar volymer om avsändarens prioriteringar.

Ett land förföljer delar av sin befolkning. Misshandel och mord är frukterna av Rysslands nya lag mot ”homosexuell propaganda”. Självklart måste människor på plats, och i övriga världen, med emfas och avsky ta avstånd från detta.

Idrott till varje pris? Även till priset av ond bråd död?
Nej, vi närmar oss allt mer en ödestimma då vi måste ta ställning, rakt, modigt och tydligt. Det är dags att avstå OS, för allt annat är ett godkännande av värdlandet och dess regim. Vi behöver inte skänka de Ryska lagarna legitimitet genom tyst bifall. Vi måste vara beredda att avstå, för en stund, den heliga och oantastliga idrotten. En samtid där tio målade naglar är det yttersta beviset på medkännande och omsorg om medmänniskan är en torftig och sorglig samtid. Så Johan och övriga sportfantaster, klättra upp på närmsta hustak och skrik så Ryssen hör er: ”Nej, detta tolererar vi icke!”

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

En reaktion på ”Idrott till varje pris?

  1. Håller med dig, till viss del och förstår grunden i ditt resonemang. Men att bojkotta evenemang på landets politik är problematiskt och det förstår Esk. Vi deltog i fotbolls- VM i Tyskland där prostitution är lagligt. Oftast fattiga unga tjejer från östeuropa som säljer sina kroppar. Alla evenemang i Tyskland bör Sverige alltså avstå ? USA som spärrar in människor över 8 år utan rättegång. USA bör vi också avstå ? För att inte tala om alla världens icke-demokratier. OS i Kina var vi med på också. Bör svenskar tävla i Kina ? Svåra avägande. Tror att Sverige gör bäst i framtiden att endast medverka i Finnkampen.

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s