Inside Job – rötan sprider sig i Sverige också

2008 kraschade ekonomin till följd av den Amerikanska finanssektorns ljusskygga beviljande av lån till icke kreditvärdiga. Bankerna, som spekulerat bort befolkningens pengar, räddades med skattepengar och Storbossarna gick fria utan att förlora ett öre av sin privata förmögenhet. Kolla på dokumentären om bolånebubblan som sprack, det kommer bli en och en halv timme av frustration och vrede så ta fram pop-cornen och valiumkartan.

Vi får inte tro, ens för ett ögonblick, att giriga och ansvarslösa människor är ett lokalt fenomen som återfinns mestadels i finansdistrikten i New York. Även i Sverige finns ekonomiska psykopater som utan att blinka kan föreslå lagförändringar där dom får alla fördelar trots att det dömer resten av befolkningen. Allt fler röster börjar höjas för att påverka politiken att släppa hyresregleringarna och låta marknaden sätta priset. Ja gott folk, man vill avskaffa de regleringar som innebär att människor har råd att bo värdigt och tryggt och istället låta tillgång och efterfrågan styra. Man menar att det är ett sunt sätt att få igång byggandet = om hyresbolagen obehindrat kan plocka ut ohemula hyror så får de ett incitament att bygga nya boenden.

Låt mig visa exakt hur korkad ”marknaden” är:
17th_century_tulips

På bilden ser du en ganska vacker representation av tulpaner. Dessa små raringar orsakade en veritabel ”Tulpanmani” i slutet av 1636 vilket ledde till en horribel krasch av den Holländska ekonomin ungefär ett halvår senare. Respekterade handelsmän kunde vinna enorma förmögenheter på att spekulera i tulpanlökar bara för att förlora rubbet igen när bubblan sprack.

Att påstå att marknaden är sund och klok är ju varken sunt eller klokt. Marknaden är a-moralisk, den tar inte hänsyn till vad som hjälper eller stjälper. Marknaden har ett enda mål: att förmera någons kapital genom att ta någon annans. Eller lura den andre parten att ge upp sina besparingar frivilligt.

Nu vill Sonny Modig, avgående VD för MKB Fastighets AB, att marknaden ska få bestämma hyran. Detta kommer, precis som i London där jag bodde i tre år, att innebära att hyrorna blir så höga att även högavlönade tvingas bo tillsammans i en pytteliten lägenhet. Detta kommer att innebära att då hyrorna sväljer en allt större del av medborgarnas inkomster kommer trycket att öka för att höja lönerna så att folk har råd att leva. Ja det kommer liksom bidra till en ökande inflation. Detta bryr sig inte Sonny Modig och medlöpare om. De är beredda att spela Rysk roulette med Sveriges ekonomi så att några få skrupelfria personer kan förmera sin förmögenhet.

Vi borde fråga oss på vems uppdrag Sonny (och den anonyme skribenten i dagens DN) skriver dessa artiklar. Det är inte ovanligt att experter får ett litet tillskott i kaffekassan för att skriva en lovordande text för att vilseleda och ändra debattklimatet. Vi borde fråga oss vem som skrev ut checken för att dessa skribenter skulle fatta pennan. Vi borde fråga oss om vi vill sätta ännu en ”Tulpanmani” till världen…

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s