Ett politiskt vansinnesdåd

Jag tänkte toffla runt vid havet idag men vädrets makter är motvalls. Därför stannar jag hemma och mediterar över min samtid och dess, stundtals, vansinniga uttryck.

Sverige skakades nyligen av ett vansinnesdåd där en ung man oförklarligt gick loss med kniv och dödade en äldre dam och skadade två män. Knivmannen sköts ihjäl av polis då han vägrade lägga ifrån sig vapnet. Ett land känner chock och avsky…

Även politiken har sin beskärda del av vansinnesdåd. De som borde veta bättre slaktar vår välfärd genom att sälja ut det som ägs av oss alla tillsammans, till ljusskygga kapitalister. Nu, senast idag, föreslår en rad väldigt prominenta politiker och kulturaktörer att flygplatsen Arlanda ska byta namn till Raoul Wallenberg. Tanken är god, särskilt i dessa tider då fascism och nationalism pyr i gräsrötterna: Raoul Wallenberg är känd som hjälten som räddade många judar undan förintelsens förfärliga eldoffer. Ja, i sak är det en vacker idé och jag ställer mig bakom den animerande kraften i förslaget, nämligen viljan att hedra en individ som verkligen varit ett föredöme i civilkurage och människokärlek.

MEN.
Det är inte riktigt så enkelt att man bara svingar champagne-flaskan mot Arlandas portar och förklarar att skutan har ett nytt namn. Tänk längre. Tänk djupare. Ponera att vi ändrar namn på flygplatsen. Då måste allt tryckt material bytas ut. Hemsidor i hela landet ska programmeras om så att de uniformt talar om samma ställe. Alla tidtabeller och bussbolag måste uppdatera sin information, både tryckt och på nätet. Vägskyltar i hela landet måste bytas ut. Etc etc etc. Dessutom tillkommer förvirringsfaktorn när ett helt internationellt samfund måste uppdatera sin information. Kostnaden för detta enkla namnbyte blir jättestora för samhället. Ett samhälle som, bör vi påminna oss om, har spenderat några årtionden med att montera ned skolan och övrig omsorg. Kunde vi inte förvalta dessa pengar bättre? Finns där inte större hål som bör täppas till, än folksjälens törst efter att hedra en fallen hjälte?

I vissa fall tycker jag att det är mycket bra att lägga krutet på en symbolhandling som kan samla och ingjuta hopp i ett desillusionerat folk. Men detta politiska vansinnesdåd ställer sig Prinsesspartiet inte bakom.
Tack för ordet

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s