Bög-läckage

Jag skrev tidigare i veckan om medelklassens hederskultur och svårigheterna det innebär att vara ”ufot” i ett strängt norm-kodifierat sammanhang. Ja ja, jag vet, invändningarna kommer genast: ”alla grupper och alla sammanhang har sina egna normer”. Just det… jaja… Visst. Nynazister har sina normer, ”Medelsvensson” har sin kultur. Överklassen, arbetarklassen, hbt-grupperna har alla en accepterad kodex för vad som är ”normalt”.

Mitt förra inlägg handlade dock om svårigheten i att vara avvikare i en kultur som upphöjer det ”normala” men som saknar verktyg och intresse av att problematisera vad detta ”normala” är. Vad värre är; detta leder till ett Bög-läckage där freaksen lämnar en allt mer likriktad och inåtvänd hembygd. Inget nytt blod in = inga nya idéer.

Jag läser i DN att eftersom man har större möjligheter att välja bostadsort idag så väljer många att bo där det är roligt och stimulerande att vara. Personligen skulle jag bo i storstadens glittrande kavalkad av transor, sikher, lastbilschaffisar, universitetsstuderande och lattemorsor hellre än i en likriktad bruksmiljö. Jag tror att vi människor behöver varandra. Vi behöver varandras olikheter och främmande perspektiv och det är först i mötet med det skumma/ konstiga/ udda/ ovana/ som geniknölarna utsöndrar det sekret som stavas kreativitet.

Så, till alla mindre samhällen: Sträck ut en hand till Fatima och hennes familj. Välkomna Bosse Bög och Fia Flata. När doften av Baba Ganoush ligger, tillsammans med glitterresterna av gårdagens Prideparad, som ett skimmer över samhällets lilla centrum. Ja, då kommer den unga och kreativa generationen att flytta hem igen.

Gay-Lips

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

2 reaktioner på ”Bög-läckage

  1. Ping: Japp där satt den | bossesattva

  2. Ping: Mera bra | The Movement Grimoire

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s