Han är uppstånden…

…fast lite senare än han tänkt sig.

Det har väl inte undgått någon att vi har sommartid idag? Klockan flyttades fram och vi ”förlorade” en timme av vår dyrbara tid. Missing Time är ett av de klassiska tecknen på att man blivit bortförd av utomjordingar: tid har förflutit som man inte kan redogöra för. Jag vaknade till någon gång runt 13:00 och har ingen aning om vart tiden flög iväg. Kanhända jag varit bortförd av sinistra krafter? Ett vet jag säkert,  och det är att jag i varje fall inte har kidnappats av arbetslinjen. Dagen går i långsamhetens tecken and that suits me fine.

Efter en snabb morgontoalett intogs frukost på café tillsammans med en god vän. Vi diskuterade vikten av att INTE försöka passa in i ett sammanhang/ samhälle som stryper de färgglada, kreativa och lekfulla människorna. Karlstad är ett sådant samhälle. Gråheten och jante härskar oinskränkt i ”Solstaden” och ve den som inte följer den stenhårda H&M-dresscoden.

Han är uppstånden…
…fast inte så rask i vändningarna.

Jesus ska återvända lovar oss evangeliet. Återkomsten är nära förestående lovar oss evangeliet. Jag är inte så imponerad över Guds tidsuppfattning men fint folk kommer sent brukar det ju heta. Kanhända att ”snart” betyder någonting helt annat för den som har evigheten som perspektiv? Många religiösa menar att det inte spelar någon roll vad vi gör här på Jorden. Vi kan bruka och missbruka resurserna lite hur som helst för snart kommer frälsaren och ställer allt tillrätta och då ska plasten i oceanerna magiskt försvinna, polariserna ska mirakulöst återbildas och ozonhålen tråcklas ihop av änglar med guldtråd.

Jag är inte så konsekvent skeptisk mot Kristendomen (och övriga världsreligioner) som man kan tro. Det finns goda, samvetsgranna, ansvarsfulla troende och jag är mycket lyckligt lottad över att kunna räkna många av mina vänner till den skaran. Det jag vänder mig emot är dikotomin (klyftan) mellan jaget och omvärlden som många religioner ger uttryck för. Efter många sömnlösa nätter (därav sena uppståndelsen i morse) har jag identifierat problemet:

Scenario numero 1: EVOLUTION
Ponera att världen är en process. Alla ting uppstår ur universums struktur och går, genom en serie utvecklingar/ adaptioner, mot allt mer komplexa system. Alla fenomen uppstår och existerar i djup avhängighet gentemot varandra. Ta bort krillen = vissa valar dör ut. Ta bort mikrodestruenterna = ingenting förmultnar = inga organiska byggstenar frigörs från förmultnande kroppar som kan berika jorden = inga plantor kan växa = inga större djur kan livnära sig på plantor = inga köttätare kan livnära sig på andra djur etc etc and so on and so forth. I den här modellen är det fundamentalt viktigt att bruka resurserna ansvarsfullt annars kommer systemen att kollapsa.

Scenario numero 2: INTELLIGENT DESIGN (Gud har skapar världen)
Gud har skapat världen som en samling diskret avgränsade objekt, där varje fenomen i detalj har designats för att vara en unik manifestation av Guds kreativitet. Eftersom alla objekt och arter etc har skapats som en fundamentalt egen (utan möjlighet att förändras över tid) och statisk kategori i sig själv så kan man ta bort någon liten del utan att helheten störs alltför mycket. Människan (mest avskild av alla från världen i hennes unika kapacitet av att ha en ”själ”) är satt att råda över detta bygge. Universum är inte ett levande dynamiskt system utan en artefakt, ett skapat ting. En sådan syn på omgivningen innebär att man inte behöver ta ansvar för hur man förbrukar och fördelar resurserna eftersom delarna alltid är skilda från helheten. Lägger man dessutom till ett caveat att Jesus ska ställa allt tillrätta så försvinner alla incitament att ta ansvar.

Ållrajt, nu blir det ett långt inlägg så jag rundar av. Poängen här är att vi inte kan vänta på någons uppståndelse. Vi måste alla, gemensamt, röra på påkarna och vakna upp inför det faktum att en dynamisk och färgglad värld glider oss ur händerna. Han kanske återvänder. Han kanske inte återvänder. Frågan är hur vi kan göra det drägligt och sjysst och rättvist för varandra medan vi väntar.

580339_480868545300850_738569265_n

Panta Mera!

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s