God Helg

Prinsesspartiet har ätit snask, fett, salt, socker samt druckit kaffe och vin i överflöd sedan hemkomsten till Värmland och Föräldrarna. Vi har suttit i vårt lilla Hermitage på landsbygden, spejat ut över snön och lyssnat på spraket från brasan. Härliga tider!

Långfredagen spenderades inte i moll, dagen som idag är går inte i hoppets tecken och morgondagen kommer inte vara någon glädjefest för att fira att Jesus är uppstånden. Vi bryr oss nämligen inte så mycket om dessa gamla historier och personligen tycker jag man ska klara av att vara hygglig även om man inte tror att det står en Gudomlig ordningsvakt och kikar en över axeln 24-7. Jag tror inte på Gud. Jag är hygglig ändå.

Somliga menar att man ska tänka på livet efter detta. Där går liksom tongångarna something like this: Var vill DU spendera evigheten? Du får två alternativ. Hänga med Gud och ha det chill, eller hänga med Djävulen och ha det hett om öronen. Valet är ditt och det enda du behöver göra är att avsäga dig all form av särdrag, personlighet och egen vilja. Då kan Gud älska dig. Då får du vara med på saftkalaset. Hur enkelt som helst. Somliga menar att man inte kan vara god utan Gud. Bollocks säger jag åt sådan infam idioti.

Jag menar att man ska tänka på det liv man har, och på de människor man har i sitt liv. Vi kan inte veta om det finns ett liv efter detta men vi vet att vi lever just här, just nu. Det ska vi ta tillvara på! Jag tror det är bättre att bygga en samvaro, människor emellan, som inte bygger på delad religion eller politik eller nationalitet. Jag tror att det är bättre att bygga en samvaro baserad på välvilja, nyfikenhet och omtanke. Jag tror att det är bättre att bygga en samvaro mellan människor, och jorden vi bor på, som grundas på personligt ansvar, förnuft  och medkänsla.

Människor kommer, tack och lov, aldrig att bli helt lika eller ha helt samma åsikter. Om jag bara kan möta min medmänniska om hon är ateist och vit Svensk man med visst kulturellt kapital och med en viss bildningsnivå, ja då kommer det bli ensamt. Vi måste lära oss att leva med varandras olikheter på precis samma sätt som vi har rätt att bli bemötta med fundamental och välvillig respekt från andra. Personligen tror jag inte att religion, politik eller nationalism kommer kunna åstadkomma detta. Men jag är, som alltid, beredd att snacka om saken. Kom med lite övertygande bevis så ska jag självklart omvärdera min ståndpunkt, fast innan den dagen är här sätter jag min tillit till förnuftet och sekulariserad emancipation som medicin mot de sista resterna av medeltidens vidskepliga mörker.

Meanwhile in another part of town: En ”ateistkyrka” har öppnat i London. Varför kasta ut bejbyn med badvattnet? Varför inte fira samvaron, gemenskapen och vänskapen utan Gud som mellanhand? Bra initiativ där!

417418_10150703120702463_599272466_n

Frid och Påskliljor

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

Annonser

3 reaktioner på ”God Helg

  1. Du har så rätt älskade Frej. Varje människa är unik och dom får fritt välja sin tro, eller ingen tro. Tycker dock att det är skönt med ledigt. Tack Jesus för ledigheten.

  2. Det enda som är bra med konstiga religiösa högtider är att man får ha ledigt!
    Själv tänte jag spendera evigheten i middle earth punkt slut!

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s