Kristet privilegium att förakta på avstånd?

På ledarbloggen i den frikyrkliga tidningen Dagen öppnar Elisabeth Sandlund med orden:

”På 95 mils avstånd från Stockholm konstaterar jag att årets upplaga av Pridefestivalen dragit igång.”

Därefter följer en referens till Annina Rabes inlägg på Svenska Dagbladet, samt till Elisabeths eget inlägg i Dagen för två månader sedan där hon hävdar att Pridefestivalen är ”ologisk och osmaklig”.

De båda damerna irriterar sig på årets Pridekampanj som synts på tunnelbanorna runt om i Stockholm under våren. ”Bli Homo”, ”Bli Bi”, ”Bli Flata” är några av de uppmaningar som fått skribenterna att se rött då de verkar tycka att det är in i märgen kränkande att någon skulle ha synpunkter på deras nuvarande sexualitet. Visst, kampanjen är på skoj men det finns ett djup och ett allvar i den som verkar ha gått dessa moralens förkämpar förbi. I kampanjens flörtiga små slogans, ackompanjerade av fiffiga små grafiska representationer, finns en skarp udd som inte undgår bättre orienterade och, vågar jag påstå, mer begåvade människor.

Många HBTQ-personer tvingas dagligen ljuga om den partner de haft under de senaste 20 åren. Många homosar känner sig tvingade att stå utanför vanlig mänsklig samvaro i vardagen, för man vet inte om det är okej att nämna att man var med sin partner på Kreta i somras utan risk för utfrysning eller annan typ av mobbning. Många HBTQ-personer kommer till Pingstkyrkan eller Frälsningsarmén och blir rådda att ”omvända sig”, kanske med hjälp av förbön eller någon annan vidskepelse. Att dessa övergrepp är i grunden kränkande är nog ingenting som skribenterna Sandlund och Rabe förlorar någon sömn över. Det handlar ju om någon annan. Det handlar inte om dem själva.

Vad Pridekampanjen gjort är att vända på steken och det är uppenbart att det lämnar en besk eftersmak för de som är ”normala”. Uppenbart är också att alla med åtminstone ett rudimentärt väderkorn, kan lukta sig till den skämtsamma tonen i denna kampanj. Därför blir det ytterst genant att dessa elokventa damer väljer (jag antar för sina egna cyniska intressens skull) att tolka kampanjen bokstavligen och (som jag tolkar deras debattinlägg) undra:

”Ja men ni säger ju att ni är födda sådana, nu bevisar ni med er egen kampanj att ni tror att man kan välja sin sexualitet.”

Detta är fulspel av den värsta sorten som demonstrerar att de antingen helt missat poängen eller, det mer obehagliga alternativet, väljer att misstolka för att plocka billiga poäng.

Damernas Slutbetyg på årets Pridekampanj:
Rabe – ”Grund och Förvirrad”
Sandlund – ”Ologisk och Osmaklig”

Elisabeth Sandlund sitter 95 trygga mil bort och menar att människor som under lång tid, dagligen, måste kämpa mot hot om våld eller utfrysning är ”ologiska och osmakliga”. Det tycks mig märkligt att hon och övriga högljudda bibeldunkare unnar sig att sitta på avstånd och förakta, när deras mästare så tydligt visade att det var mitt i smeten, bland syndarna, galningarna (de ”ologiska”) och de orena (”osmakliga”) som han ville verka. Nu vänder jag mig till Dig Elisabeth och lägger ansvaret för HBTQ-personers fortsatta lidande för dina och dina åsiktsfränders fötter: Dina åsikter och ditt förakt upprätthåller det system av förtryck och smärta som dina medmänniskor tvingas utstå. Jag ska be för att Du ska omvända dig. Inte till Homo eller Bi eller Flata men till att följa den väg som din mästare vandrade så föredömligt.

Amen
Frej von Fräähsen

följ mig på twitter

Annonser

8 reaktioner på ”Kristet privilegium att förakta på avstånd?

 1. Fast nu är det faktiskt reklamkampanjen dom kritiserar, inte pridefestivalen i sig, vilket är en i min åsikt betydande skillnad.

  • Sant nog, men kampanjen belyser ju, om än på ett lekfullt sätt, det faktum att festivalen fortfarande behövs. Det sofistikerade greppet att vända på steken blottlägger det hutlösa i att tvinga/ föreslå någon annan att ”omvända sig”. Det är ju just rättigheten att vara den man i grunden är som Pridefestivalen vill verka för. Därför är väl kritiken mot denna kampanj också en kritik mot det festivalen står för?

 2. Redaktör Sandlund har högst hedervärda synpunkter som ytterst tar sin utgångspunkt i den Heliga Skrift. För oss som sätter den Guds Ord och den Heliga Skrift framför tidens nycker måste det får vara en rättighet att få ha synpunkter på det spektakulära Prideevenemanget.

  Den Heliga Skrift säger klart och tydligt:

  ”Du skall icke ligga hos en man såsom man ligger hos en kvinna; det är en styggelse”. [3:e Mosebok 8:23].

  Det är dock icke upp till människan att dömma, det är vår Herres uppgift, men Kristenheten måste tillerkännas rätten att varna dem som icke följer Guds Ord. I en tid där vår liberalteologiska Kyrka förlorat förmågan att följa läran är det hoppingivande att det alltfort finns personer som redaktör Sandlund.

  • Fältmarskalken har åsikter, värderingar och en världsbild som jag inte delar. Logiken fallerar när Kristna använder bibeln och kristet kontext för att tala för sin sak. På mig är det bortkastat eftersom jag inte delar din tro utan, tvärt om, tycker den är ett uttryck för den värsta typen av ondska.

   Självklart är det en rättighet att tycka vad man vill om Pride, man kan till och med tycka illa om homosexuella, men man kan inte simultant anta att man ska vinna vare sig kärlek eller sympatier. Det finns helt enkelt inga som helst belägg för, rationellt eller historiskt att Bibeln talar sanning, väljer man att inrätta sitt liv efter denna forntida samling skrifter, som ju dessutom är tungt redigerade för att passa den tidiga kyrkans syften får man acceptera att bli misstänkliggjord.

   Jag tillerkänner verkligen INTE kristenheten någon som helst rättighet att ”varna” dem som inte ”följer guds ord”. Ni kan för all del TA er rätten med cyniska och ondskefulla medel genom att påverka utsatta människor men jag erkänner inte vare sig din, patriarkernas eller bibelns auktoritet. Vad baserar du den på?

   Jag ställer mig tveksam till din beundran inför Sandlunds uttalade förakt för andra människor. Den mästare som du själv erkänner har uppmanat dig att älska din nästa och att inte döma. Det är min innerligaste önskan att du och dina likar skyndsamt ska anamma en människosyn som bygger på gemenskap, generositet och ansvar för medmänniska och miljö. Överge vidskepelsen och det onda som du älskar till förmån för en hederlig och medmänsklig syn på din omvärld. Må det bli så

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s