Har bollen satts i rullning?

Min facebook-granne, tillika initiativtagare till ”Köttfri Måndag”, Jonas Paulsson skriver idag i Svenska Dagbladet:

”I år infaller Nobelfesten på en måndag och vi uppmanar därför Nobelstiftelsen att göra festen i Blå Hallen köttfri…
…Nobelstiftelsen vilar på vetenskap och nu säger vetenskapen att vi måste minska på köttkonsumtionen. Så vår uppmaning till Nobelstiftelsen lyder: Servera köttfritt på Nobelfesten eftersom människor i hela världen inte bara hör det ni säger. De ser också vad ni äter.”

När jag blev vegis för 20 år sedan blev jag bemött med skepsis, och förvånande nog ren och skär elakhet, av de som fortfarande ville sätta tänderna i något rött, dött kött. Dessa karnevorer tyckte jag var en tramsig hippie, särskilt som jag påpekade att jag inte gjorde detta för hälsans skull utan för djuren och naturen. Märkligt nog hade dessa människor bättre kunnat acceptera mina val om de gjordes av egoistiska skäl – hälsan, ekonomin etc. Att känna engagemang för medmänniska och medvarelse var, och är fortfarande, mycket suspekt och ”flumigt”.

I år infaller Nobelfesten på en måndag. Och därför startade jag en kampanj för att uppmana Nobelstiftelsen till en god handling men samtidigt vädja till deras förnuft. Vi ser (fast inte i VÅR del av världen) hur köttproduktionen begår de gräsligaste (ursäkta vitsen, jag är Göteborgare..) miljöbrott för att bereda betesmarker åt köttdjur. Att tänka på mängderna olja som sedan går åt för att transportera till och ifrån slakterierna, ut till konsumenten, får mig att vakna kallsvettig och vildögd. Det är faktiskt dags att minska på köttkonsumtionen för miljön, för nästan, för förnuftet, för framtiden. Det finns kort sagt inga skäl att låta bli. Förhoppningsvis kommer Nobelstiftelsen, så som den synod av sekulärt geni som den representerar, välja ett rationellt och klimatsmart alternativ på menyn: vegetariskt.

Tycker du som jag, att det inte är ”flum” att värna nästan och miljön? Tycker du som jag, att man ibland kan välja på andra grunder än de rent själviska? Skriv då under kampanjen idag:

Köttfri Nobelfest

Är du fortfarande tveksam över sådant här flum så vill jag bara uppmärksamma dessa ord från filosofen Wittgenstein:
”Den som inte fattar varför vi pratar om dessa saker, måste sannerligen uppfatta det vi pratar om som dumheter (Flum)”

Frej von Fräähsen

följ mig på twitter

Annonser

2 reaktioner på ”Har bollen satts i rullning?

    • Så roligt Rickard! Jonas gjorde mig uppmärksam på att min lista inspirerat till artikeln ni skrev, det är bra att vi arbetar tillsammans för att göra gott för andra 🙂
      Sprid gärna, och ta hand om dig!
      Tjo!

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s