Amerikaner ska Kristna vikingarna…

Den frikyrkliga tidningen Dagen rapporterar att Amerikanska missionärer ska ”stötta” de Kristna i Sverige.

Sverige, känt som världens mest sekulariserade land, framkallar förbön bland de kristna i USA för att hjälpa populationen här att ”komma till tro”. En del går ett steg längre och skuttar över Atlanten för att arbeta på fältet, allt i en anda av människokärlek och omsorg om vikingarnas andliga välmåga. Tack men nej tack.

Jag skriver ganska ofta kritiskt om Kristendomen och övriga Abrahamitiska religioner och jag vill förtydliga att det inte är för att jag hatar religionsutövarna eller fenomenet religion. Jag har all förståelse för den själsliga längtan som vi människor kan känna. Jag känner igen mig i den inre känsla av överflödande kärlek, tacksamhet och medkänsla som på många sätt kan sägas vara själva kronan av mänsklig upplevelse. Detta fenomen är inte okänt i någon av världens religioner men många av trossystemen mutar in den mystika upplevelsen och säger ”Detta är bara MITT!”, och det har jag problem med.

Tro det eller ej men till och med en hårdnackad agnostiker som jag har haft flera ”andliga” upplevelser, jag har bara inte sett skymten av Jesus, Allah, änglar eller profeter i dessa tillstånd av Unio Mystica. På grund av dessa upplevelser är jag lika kritisk till de strikt materialistiska naturvetenskaperna som menar att vi kan avfärda allt som inte går att väga, mäta eller peta på. Alltså är det inte religion per se som får mig att stänga butiken och gå hem utan det är det dogmatiska förhållningssättet till världen, medmänniskan och den egna upplevelsen som jag inte står ut med. Detta gäller oavsett vilken tro/”vetenskap” det handlar om.

Kyrkorna töms så sakteliga och Jänkarna anländer för att hjälpa de gudlösa vikingarna att bli kristna. Jag skulle vilja uppmana kristenheten att se om sitt eget (Guds) hus innan man försöker utöka flocken då religionen har inneburit och fortsatt innebär mycket lidande för många människor i världen. Dogmen i sin egenskap av ”Guds eviga och oföränderliga Ord” förvandlas till kvarnstenar om halsen på utövarna då den hindrar dem från att tänka själva, omvärdera och utvärdera sin situation baserad på ny kunskap och ny upplevelse. Missförstå mig rätt, det fanns en tid då de monoteistiska religionerna representerade det yttersta krönet av mänsklig etik, moral och kultur. Vi har mycket att tacka Kristendomen och övriga Bokens Religioner för men det är dags att gå vidare. På samma sätt som mänskligheten en gång i tiden övergav ådret till förmån för plogen, bör vi släppa de dogmatiska trossystemen och träda fram som andligen, intellektuellt och kulturellt fria varelser.

Det fanns en tid då vi älskade vår nästa av fruktan för Gud. Låt oss istället göra gott och oupphörligen arbeta för våra medmänniskors emancipation, inte för att följa en yttre  gudomlig befallning, men för att vår känsla av rättvisa och medkänsla kräver det av oss.

Frej von Fräähsen

följ mig på twitter 

Annonser

En reaktion på ”Amerikaner ska Kristna vikingarna…

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s