Jag är en Brony!

När det gäller Mode får man alltid minst en andra chans, förutsatt att man är villig att vänta sisådär en 20 år. De där gamla manchesterbrallorna man hasat runt i de senaste decennierna, eller TruckLord-kepan som suttit käckt på svaj på skulten senaste årtiondet kommer förr eller senare att bli inne igen. Det är bara att härda ut, trygg i förvissningen om att en dag kommer din glansperiod tillbaka och du kommer vara frä(äh)sig på nytt när modevärlden och hipsterkidsen återupptäcker just din stil.

För mig tog det nästan 30 år…
Det var tidigt 80-tal och Cyndi Lauper och ”The Pinks” (Sveriges första pojkband) spelade på hög volym på kasettbandspelaren medan jag trånade. Det kan ju ligga nära tillhands att misstänka att föremålen för min fascination var de undersköna grabbarna i The Pinks:

men jag var faktiskt bara typ nio år då det begav sig. Min karriär som killtjusare (nåja) började mycket senare. Det som väckte min nostalgi just idag, och som fick mig att minnas barndomens suktande var den här artikeln i Dagens Nyheter.

Jag är en Brony!
Få inga snuskiga tankar… Artikeln ovan (ifall du inte är en av de duktiga bloggläsare som faktiskt klickar på länkarna jag hänvisar till) handlar om killar som gillar hästar, och inte vilka hästar som helst utan de där plastiga näpna små sakerna som var så poppis bland småtjejer (och somliga killar som inte kommit ut ur ponnygarderoben) på 80talet – My Little Ponies:

Bronies alltså. Jag var typ den första öppna bronyn. När de andra små pojkarna stångades och lekte satt jag och luktade på blommorna och lekte med My Little Ponies. När de andra ungarna kastade mat på varandra under skollunchen satt jag och matade ”Sundance” med trädgårdsmästargryta och ris. Det är väl ganska överflödigt att nämna att jag snabbt blev föremål för de andra barnens muntra elakheter, men det som inte dödar det härdar brukar det ju heta.

MEN nu har min tid äntligen kommit och jag är, om inte cool, så åtminstone lite rätt i tiden. För nu är det plötsligt okej för vuxna karlar att leka och bejaka det inre barnet. Numera tävlar kidsen i creddighet genom att sylta, safta, virka, måla tavlor, bergsklättra, odla eget lin och spinna ull för hand framför TV:n, då är det plötsligt bara lite skoj och excentriskt att nämna på cocktail-partyt att man samlar på Plasthästar från 80talet.

Så till dig som har stoppat undan Barbie, Optimus Prime, Bamse och Smurfarna: Passa på en regnig dag nu under sommaren att plocka fram dina gamla leksaker, hitta dina gamla låtfavoriter på spotify eller youtube, och återupplev nostalgin och magin från barndomen. Du kanske blir förvånad över hur länge sedan det var som du spenderade lite kvalitetstid med dina minnen.

Frej von Fräähsen

Följ mig på twitter

Annonser

14 reaktioner på ”Jag är en Brony!

 1. Du vet att bronies endast innefattar fans av den nya showen; ”Friendship is Magic”, va? (De flesta bronies gillade nämligen inte de tidigare versionerna av showen)

  • Japp detta är jag medveten om! För övrigt en kul show, även om själva blogginlägget mer handlade om nostalgi och kåserande kring att vara ung nörd med konstigt intresse under 80talet. Men tack för ditt inlägg.

   • Haha, okej! 😉 Inget fel med att gilla den gamla serien och de gamla leksakerna heller dock, om man nu gör det! 🙂

 2. De gamla MLP-leksakerna eller tv-serierna har inget med bronies att göra tyvärr. Lika lite som att smurfar eller Bamse ligger under den kategorin. Friendship is Magic är det som ligger bakom bronies, och det är kärleken till den serien och fandom runt det som gör en till en brony som mig själv.

  Men ha kul med dina G1-ponnyer. 🙂

 3. Wow! Nördar säger jag bara… ”Du är ingen äkta brony för du gillade ponnys på 80talet”. Lyssna på er själva! Trodde nya serien gick ut på vänskap, visa lite sådan 🙂 Han kan väl också få kalla sig för en brony XD

  • Visst får han väl göra det, han sa ju även att han kollat på den nya showen! 😉

   Men grejen är att medierna oftast blandar ihop den nya showen med de gamla, och det är ju den nya som fenomenet bygger kring!

   Och sen är det väl inget fel med att kolla på och gilla de tidigare inkarnationerna heller, jag ville bara visa på skillnaden mellan ”Friendship is Magic” och de gamla!

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s