Tillbaka till civilisationen

Von Fräähsen har åter installerat sig i staden efter att ha spenderat en härlig tid på landet tillsammans med familj och vänner.

Midsommar har liksom en tendens att gå i frosseriets tecken, i alla fall i vår familj, och vi går runt i ett konstant socker- och vinrus till dess vi återkommer till civilisationen för att avgifta och späka oss fram till nästa högtid. Tack och lov dröjer det ända till 20 augusti och då ska vi fira att pappa fyller 59. Det blir väl liksom året före ”doppareåret” eller vad man säger? Så nu blir det en period av gym och disciplin innan nästa orgie.

Som sagt så saknas aldrig mat, dryck och umgänge vid dessa våra sammankomster men ändå blir man lite rastlös efter några dagar. Någonting saknas. Livet måste ha lite mer sälta och vara lite mer ”al Dente” för att det ska bli riktigt roligt. Därför kommer dagens blogg-inlägg att handla om självförverkligande – Hur viktigt det är och hur förbaskad jag blir när vi nöjer oss med mindre.

Handen på hjärtat, trots att Demonprinsen Reinfeldt och hans legioner av infernaliska underlydande har hållit Moder Svea gisslan i snart sex år så är det få i landet som är extremt fattiga (ur ett globalt perspektiv). Ofta innebär fattigdom i Sverige att man inte kan ha nya byxor varje vecka, att man inte kan åka på utlandssemester en gång om året och att man måste ta sms-lån för att kunna förstora brösten. Okej en allvarets röst: det FINNS fattigdom i Sverige och den ökar MEN vad de flesta upplever som fattigdom i Sverige är fortfarande en enorm lyx ur det större perspektivet. Vi är helt enkelt en nation av bortskämda, kräsna konsumenter som tycker att vi har någon sorts implicit rätt till överflöd och lyx. Och det är här som jag vill introducera Abraham Maslow och hans berömda behovstrappa:

Nedersta trappsteget innebär de behov vi måste ha för att vår kropp ska klara dagen – Mat, Vatten, Luft samt möjligheten att utsöndra överflödet av dessa när de processats av kroppen. Vidare på trappan innebär att när vi är mätta har vi ork att söka upp skydd från väder, vind och rovdjur. När vi är mätta och trygga har vi ork och tid för att bygga nära relationer med andra. När jag är mätt, trygg och älskad så kan jag börja uppskatta mig själv för den jag är och det jag kan. Och slutligen, när jag är mätt, trygg, älskad och har en sund självkänsla så kan jag sträcka mig efter mina drömmar och förverkliga dem.

Vilket elegant koncept! Tydligt och lätt att förstå för alla! Behovstrappan innebär att du, mer eller mindre, omöjligen kan verka på en högre nivå om du inte har tillgodosett behoven på en lägre. Det vill säga du kan inte så lätt ägna tid åt att uppskatta dig själv och det du kan om du samtidigt befinner dig på flykt och måste söka mat för dagen. Unt so weiter…

Så för att plocka upp Ariadnetråden igen: Vår nation är, likt familjens trivsamma midsommarfirande, en pågående socker, fett och kommoditetsorgie. Vi är helt enkelt lite för mätta, trygga och nöjda och i denna liknöjdhet infinner sig olusten. Så gott som alla i landet Sverige har tillgodosett de basala behov som möjliggör, om inte självförverkligande, i alla fall en sund och god självkänsla. Dessvärre håller vi oss själva tillbaka. Eller kanske hålls i okunnighet, och i ett konstant tillstånd av hypnos, genom marknadskrafterna och reklamens förföriska budskap. Vi har en gnagande känsla av att livet har mer att erbjuda än större bröst, en villa och ett gott anseende men vi ges bara verktygen för att klättra till fjärde trappsteget i Maslows behovstrappa. Än värre, den som på allvar sträcker sig efter krönet/kronan blir misstänkliggjord eftersom hen inte längre motiveras av att samla prylar, anseende etc.

Så mitt budskap efter återtåget från exilen är: Sluta upp med att maniskt konsumera! Vakna upp ur reklamens hypnos! Lägg din tid och dina resurser på att våga kvantumsprånget och upptäck det  fantastiska i att vara människa och att leva ett unikt och meningsfullt liv! Nu går vi mot mörkare tider, men Glad Midsommar i efterskott!

Frej von Fräähsen

Annonser

2 reaktioner på ”Tillbaka till civilisationen

 1. ”Dessvärre håller vi oss själva tillbaka…… Vi har en gnagande känsla av att livet har mer att erbjuda än större bröst, en villa och ett gott anseende…..” Vi ? Talar du om dig själv o mig? Tror varken du eller jag bryr oss om större bröst o villa. Vi tillhör ju återbrukarna (kanske inte av just bröst, fast ok, de håller ju för flera). Talar du om ”folk”, de som luter sig luras? Mänskligheten, fast inte just jag? Lite von oben?
  Annars är trappan bra. Värd att återbruka.
  Hälsar jag från en frossfri men angenäm Midsommar.
  Fröken V.
  Ps. skulle kunna tänka mig mindre bröst för när man blir äldre blir dett svettigt under hänget o jag använder dem inte längre ds.

  • Men Hej Viveka! Så kul att du trillade in på min blogg! 🙂
   Jag kanske framstår, inte bara som von Fräähsen, men även lite som von Oben..Det är ju i så fall inte meningen. Snarare är bloggen ett utlopp för betraktelser över tendenser jag ser hos mig själv och andra i min omgivning. Jag kastar inte första stenen så att säga utan hoppas på att hålla upp en spegel som visar samtiden. Dock ur mitt perspektiv.

   Hoppas annars du mår gött i icke-frossan. Själv lade jag på mig lite extra hull under midsommarhelgen så nu ska jag till gymmet och lossa barlasten.
   Kram 🙂

   P.s ölmagen som konsekvens av ölintaget blir också lite svettigt under så du har mina sympatier 😉 d.s

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s