Skolan – Plikt eller Privilegium?

Socialdemokraterna föreslår ”skolplikt” på sommaren för elever som går ur nian med luckor i betygen. Prinsesspartiet applåderar. Hårt och länge.

I Sverige tvingas barn utstå den tortyr det innebär att gå i skolan. Varje morgon hasar sig Ungarna iväg för några timmars förvaring på offentlig anstalt så att de inte ska hitta på dumheter på stan medan Mamma och Pappa arbetar hårt för att kunna köpa massor av julklappar till dem när det börjar lida mot advent. I Sverige kallas detta övergrepp för ”Skolplikt”.

Skolplikten innebär att varje barn mellan sju och femton års ålder dagligen ska närvara mellan två bestämda klockslag, på en för ändamålet avsedd plats, för att tämjas till goda skattebetalare som gör sitt jobb och håller käften. Detta upplägg är kanske inte så aptitstimulerande för intellektet som man skulle kunna önska, varpå våra telningar hellre dricker energidrycker och SMS:ar under lektionstid.

Lärarna å sin sida får  arbeta häcken av sig för att administrera anstaltens dagliga aktiviteter samt utföra polisiära insatser på rasterna. Undervisning finns det inte så mycket pengar till eftersom makthavarna har andra prioriteringar och i vakuumet efter de nödvändiga resurserna får lärarna helt enkelt förlita sig på sina skyddslingars läraktighet och kunskapstörst – Kort sagt, ett recept för katastrof.

Mindre resurser, hårdare arbetsklimat för elever och lärare samt en allmänt bister prognos för framtiden, gör att många elever är så stressade att de helt enkelt inte orkar med pressen. Åter andra är nog bara helt apatiska och omotiverade. Åter många andra har inte tid med skolan för de ska shoppa kläder och ipads för pengarna som mamma och pappa släpar in genom överarbete på sina meningslösa jobb.

Vi är ett samhälle som kategoriskt förhandlar bort livslusten, lekfullheten och viljan till mening, därför måste vi satsa på att göra skolan till en miljö som är aptitstimulerande och som präglas av lustfylldhet. Vi måste bli bättre på att göra reklam för kunskap för kunskapens egen skull – det är (för att parafrasera Mona Sahlins berömda inställning till att betala skatten) ”Sexigt att kunna en massa saker”. Kunskap gör oss större på insidan än på utsidan och kunskap skingrar okunnighetens och fördomarnas mörker till förmån för förnuftet och nyfikenheten.

Den enda skolplikt man bör tala om, är POLITIKERNAS PLIKT ATT GE FÖRUTSÄTTNINGARNA TILL EN BRA SKOLA!

I många delar av världen får inte barnen gå i skolan ens om de vill. I många delar av världen måste barnen hjälpa till att hacka fram den dagliga födan ur en omedgörlig jord så att familjen inte ska svälta ihjäl. I Delar av världen förgiftas barn för att regimen är rädd för att de ska få kunskap och större medvetenhet.

Så kom inte och snacka om skolplikt. Möjligheten till skolan och till kunskapen är ett fantastiskt privilegium som vi ska värna i nutiden och ständigt förbättra i framtiden.
Skolan är ett privilegium som våra folkvalda urholkar och förvandlar till en simpel förvaringsplats för de ungdomar som borde längta dit varje dag. Låt våra barn stärkas i sin naturliga nyfikenhet och kunskapstörst och arbeta till ert yttersta, ni politiker, för att erbjuda morgondagens hopp en värdig miljö för växande.

Allt annat är katastrof och skandal!

Frej von Fräähsen

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s