Att hålla för öronen och viska ”Bingo, Bingo”…

Så mänskligt att ignorera problemen och bara köra på som vanligt!
En allt större del av Nordkoreas befolkning svälter långsamt ihjäl och sjukvården kollapsar. Samtidigt som ledningen i landet lägger stora resurser på att hålla folket i okunnighet och underdånighet, hotar man grannländerna med våld ifall deras media inte upphör att spegla regimen kritiskt.

Istället för att lösa problemen med svält, okunnighet och misär, väljer  Nordkorea att sätta ner stövelklacken hårdare över folkets nacke för Despotens stolthet väger tyngre än ett helt folks lidande. För en enda mans skull ska ett helt folk svälta och leva i ständig skräck.

Detta är dessvärre inte ovanligt och runtom i världen finns fästen för korruption och fattigdom. Vi blundar så gärna och skruvar upp volymen på ipoden så att vi ska slippa höra de förtvivlade skriken som följer i hungerns spår. Alternativt åker vi till Thailands plastiga vuxen-lekplatser där bukstinna turister kan ligga och guppa på vågorna och köpa billig sprit, piratkopior och sex.

Vi är ett släkte av hedonister. Vi är ett släkte av eskapister. Vi är ett släkte som blundar för det personliga ansvaret när jordens många resurser och rika välsignelser ska fördelas. Då glömmer vi lätt att vi har det gott för att någon annan inte har det så flott.
Säga vad man vill, men fördelningen av resurser ÄR ett nollsummespel. Alla kan inte ha allt, men alla kan få tillräckligt. Om bara DU vill avstå från ens lite av det som du inte behöver.

Biosfären, den tunna hinna av liv som täcker stenbumlingen vi kallar Jorden, är på väg att kasta in handduken. Medan vår stenbumling susar fram i rymden dör ett alarmerande antal av arterna ut då deras naturliga habitat förstörs för alltid. Naturligtvis väljer vi människor att göra som vi alltid gör: Blundar, håller för öronen, håller andan och håller tummarna.

Dessvärre fungerar inte denna strategi länge till. Vi har kommit till ett vägskäl då vi har valet att sluta äta Jorden ur huset eller dö tillsammans med de arter vi delar planeten med. Ett sätt att spara på resurserna är att inte äta en så horribel mängd kött som vi äter idag. Kött produceras under slösaktiga former genom att ge vidriga mängder vegetariskt protein och vatten till köttproduktionen istället för att ge dessa resurser direkt till människor. Köttet ska slaktas varpå djuren ska fraktas till slakterier, varpå köttet ska paketeras och fraktas igen ut till butikerna. Slöseriet av olja, och avtrycker på miljön, är oförsvarbara. Men vi blundar så gärna och skruvar upp volymen på ipoden så att vi ska slippa höra de förtvivlade skriken som följer i hungerns spår.

Sluta inte äta kött om du inte vill, men ät närproducerat och välj bort köttet åtminstone IBLAND för hälsans och miljöns skull! Vegetarisk är gott och nyttigt och inte alls bara en torr knastrig sallad som tar död på matlusten och livslusten.

För att uppmärksamma människor om vikten av en global matpolitik som präglas av rättvisa och solidaritet ber jag dig nu att skriva på den namnlista som kommer skickas till Nobelstiftelsens ledamöter. Vi ber dessa män och kvinnor, som har till uppgift att bjuda in mänsklighetens största genier till en fest för att fira förnuftet och förbrödringen, att avstå från att servera kött under Nobeldagens avslutande fest i Blå Hallen:

Kära Nobelstiftelsen, ta Ert ansvar för världssvälten och uppmärksamma att Nobeldagen i år infaller på en ”Meat Free Monday”.

Jag och våra barnbarns barnbarn i tionde, i hundrade och tusende generation tackar dig för din insats.

Kram  ♥

Frej von Fräähsen

följare

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s