Du nya du fria du fjällhöga Nord

Vårt land förändras – det ska vi fira i dag

Grattis Moder Svea på din dag!
Dina barn har klarat sig hyfsat ännu ett år: köpt ipads och volvos och Thailandresor medan andra länder i Europa och övriga världen segnar ner på knä under det ekonomiska trycket. Dina barn har studerat och förkovrat sig medan  flickor i Afghanistan förgiftas av Talibaner eftersom de har mage att drömma om bildning. Dina barn har ätit sig mätta på hamburgare, godis, bakelser och sköljt ner alltsammans med en god Bordeaux, sedan blivit feta och späkt sig, sedan fått ångest och kräkt. Dina barn har gått förbi tiggaren på gatan och vänt bort blicken. Dina barn har varit hypnotiserade av TV-apparatens förhäxande flimmer och drömt att postkodlotteriet ska regna sina välsignelser över deras liv – så att ännu en ipad, volvo och Thailandsresa kan inhandlas.
Grattis moder Svea, dina curlade barn sitter hemma, likt en medelålders karl som aldrig flyttat hemifrån, och äter ballerinakakor och spelar dataspel medan världen omkring dem lider av fasor och förtryck. Trots allt du gör för oss, är det aldrig någon som ringer och grattar, eller uppskattar, dig…

Men nu moder Svea är det jag som tar bladet ifrån munnen:
Tack för att jag får bo i ett land som är fritt från alltför uppenbart förtryck. Tack för att jag får bo i ett land där åtminstone lagen skyddar mig och min rättighet att vara och älska den jag vill. Tack för att jag får bo i ett land där oligarkerna och multiföretagen inte härskar oinskränkt… …än. Tack för att jag får bo i ett land, som är såpass fritt, och rent och har så högt i tak, att människor från andra ställen drömmer om att flytta hit i hopp om en bättre plats att leva på. Tack för allt detta.

Martin Ezpeleta skriver idag på Aftonbladet:
”Nationsgränserna luckras upp, identiteter skapas utifrån andra premisser än vår nationella tillhörighet. De som inte inser och accepterar det lever i motvind. De kommer att vara historiens förlorare. De högerkrafter som runt om Europa försöker stoppa processen är dömda att misslyckas. Utmaningen vi står inför är inte att hindra eller möjliggöra människors rörelse och sammanblandning, utan att försvåra eller underlätta den.
Ingredienserna är redan blandade i den puttrande grytan. Buljongtärningen är kastad.”

”Det Svenska” har aldrig varit ett, en gång för alla, fastställt fenomen. Att vara Svensk och känna Svenskhet är i ständig förvandling, under ständig förhandling. Moder Svea välkomnar de svarta barnen, de vita och de gula, de vackra, de skitiga och de fula att tillsammans dia brösten som sväller av mjölk och mjöd och honung. Svea bör inte göra skillnad på de ungar hon grott ur sin egen mylla och de som hon adopterat från andra delar av världen, utan istället fira det friska blod som strömmar in utifrån, med nya tankar, språk och maträtter. ”Det Svenska” är en myt som hålls fram av de bröder och systrar som identifierar sig med ”den som blev kvar hemma” i Bibelns myt om den förlorade sonen. Till syvende och sist KAN vi inte stoppa denna kraft av uppblandning och experimentlusta som mänsklig kultur ger uttryck för.

Idag firar jag, stolt och glatt, den lilla plätt som jag vuxit upp på. Idag firar jag med pompa och prakt det språk som jag, efter godkännande av Svenska Akademiens Ordlista, talar fritt och öppet utan risk för censur. Idag firar jag att jag bor i ett land som bjuder alla invånare till bords på lika villkor. Jag föreställer mig den måltiden som ett smörgåsbord där sillen och nubben är grannar med baklava och humus, och där heteron skålar med homos…

Låt er väl smaka Svenskar!

Frej von Fräähsen

Annonser

En reaktion på ”Du nya du fria du fjällhöga Nord

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s