ET phone home?

Klara höstkvällar bjuder vintergatan ut sig i all sin härlighet ovenför oss. Vi tittar upp/ut i evigheten, kanske med ett stadigt grepp om en älskares hand (romantik) eller med ett stadigt grepp kring tekoppen (andningspaus). I alla händelser inbjuder scenariot till existentiella funderingar: Vilka är vi egentligen? Vad tusan ska vi göra av våra liv? Vad är meningen med hela Cirkusen? etc
En annan fråga som dyker upp (för mig iallafall), är huruvida vi är ensamma i ett kallt och ogästvänligt universum. Sure, Kvasarer och nebulosor och liknande är väl festligt men det verkligt roliga vore ju om det fanns lite grannar i galaxen som man kunde bjuda över på kräftskiva (eller den slemmiga motsvarigheten de eventuellt äter i Alpha Centauri systemet).
Prinsesspartiet gillar att hålla sig à jour med vad som händer i omvärlden och surfar därför ibland in på dagstidningar från andra länder eller ett litet nedslag i den internationella skvallerpressen eller liknande. Döm om min förvåning när jag läser detta!
I den länkade artikeln hävdar några astronomer att man funnit planeter runt stjärnan Gliese 581 och att en av dem med 100% sannolikhet har liv. Planeten ligger i ”Guldlock-zonen” (sagan om den lilla flickan som gör inbrott hos björnfamiljen och äter och sover gott på deras bekostnad) som alltså är inom avståndet från stjärnan där allt är precis lagom för att liv ska kunna uppstå. Stjärnsystemet ligger 20 ljusår bort så det är relativt nära med kosmiska mått mätt. Kanske det är dags att lägga snapsen på is och ta fram partyhattarna trots allt? Vi kan se fram emot ett våldsamt partaj om några hundratusen år, då vi med nuvarande teknologi får söndagsköra genom rymden för att nå dit.
Det märkliga med människor är ändå att vi spenderar så mycket tid med att fundera över de stora frågorna. Meningen med livet? Är vi ensamma i universum? etc Varför inte nöja sig med att vi trots allt inte är ensamma här på jorden? Vi har en hel värld här som behöver lagas och tas hand om!
Visst ska vi ringa ET om vi kan, det kommer att bli det största genombrottet i planetens historia om vi får kontakt med en utomjordisk civilisation. Risken finns dock att det är en amöba som svarar, eller kanske galaktiska middagsgäster och det är vi som är middagen. Tills vi vet hur det förhåller sig har vi, på gott och ont, bara varandra. Låt oss göra det bästa av situationen här så att det finns en frisk och lycklig välkomstkommité den dag då Marsianerna kommer!

TROR DU ATT DET FINNS (INTELLIGENT LIV) UTE I UNIVERSUM?

Annonser

Kommentera artikeln

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s